Το ξεχασμένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα άλλα: Ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερίνη και ευνοεί την υγεία του εντέρου
Λούπινο: Τώρα, είναι η στιγμή να γνωρίσετε έναν από τους λιγότερο γνωστούς πρωταγωνιστές της νηστείας. Προερχόμενο από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος, τα Δωδεκάνησα, αλλά και τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, το λούπινο, όπως αναφέρει ο Λουκιανός, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των δείπνων της Εκάτης.
Καταφθάνοντας στο σήμερα, αυτό το ξηρό φυτό ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, κοινώς μαζί με τα άλλα γνωστά όσπρια που συμπεριλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβύθια, τις φακές και τη φάβα. Παρ’ όλα αυτά, είναι άδικο που δεν απολαμβάνει την ίδια φήμη με τα άλλα όσπρια, καθώς προσφέρει πλούσια θρεπτική αξία.
Λούπινο: Ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός
Κύρια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, το λούπινο διακρίνεται επίσης για την πλούσια περιεκτικότητά του σε ανόργανα στοιχεία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ, ενώ δεν λείπουν οι βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λούπινο περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σύγκριση με τα άλλα δημοφιλή όσπρια. Παράλληλα, μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το ένα πέμπτο των ημερήσιων αναγκών μας.
Το λούπινο αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, παρέχοντας περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και τις γυναίκες σε κάθε φλιτζάνι (περίπου 90mg). Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, καθώς και φυτοστερόλες με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.
Το ξεχασμένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα άλλα: Ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερίνη και ευνοεί την υγεία του εντέρου
Το λούπινο θεωρείται επίσης ιδανική τροφή για διαβητικούς, για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς και για όσους επιδιώκουν την απώλεια βάρους. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και απουσία γλουτένης, το λούπινο ρυθμίζει το σακχάρο στο αίμα, τη χοληστερόλη και ευνοεί την υγεία του εντέρου.
Πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε
Πώς να προετοιμάσετε τα λούπινα:
1. Μούλιασμα:
Ξεπλύνετε καλά τα λούπινα και μουλιάστε τα σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες, αλλά κατά προτίμηση για περισσότερο.
2. Βράσιμο:
Αλλάξτε το νερό και βράστε τα λούπινα για περίπου 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
3. Ξεπίκρισμα:
Αλλάζετε το νερό κάθε μέρα και ξεπλένετε τα λούπινα για αρκετές ημέρες (2-5 μέρες) μέχρι να φύγει η πικρή γεύση.
4. Αλάτισμα:
Προσθέστε αλάτι στο νερό και βράστε για λίγο ακόμα. Μην αλλάξετε ξανά το νερό μετά το αλάτισμα.
5. Σερβίρισμα:
Τα λούπινα είναι έτοιμα για κατανάλωση. Μπορείτε να τα φάτε όπως είναι ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες και άλλα πιάτα.
Στην Ελλάδα, κυρίως βρίσκουμε το λευκό λούπινο, το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε αφαιρώντας από τον φλοιό ένα μικρό κομμάτι με τα δόντια και πιέζοντας το σπόρο από την αντίθετη πλευρά. Άλλοι προτιμούν να τα καταναλώνουν με τον φλοιό.
Επιπλέον, τα λούπινα μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι και να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ψωμιού. Όσον αφορά το μαγείρεμα, απαιτεί προσοχή κατά την παρασκευή τους. Χρειάζονται ξεπίκρισμα και αρκετό μούλιασμα και βράσιμο για να αφαιρεθεί η πικράδα τους. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί συχνές αλλαγές νερού.
Τέλος, εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν καταναλώσετε λούπινα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.