Το κόλπο για να φτιάξετε νόστιμες τραγανές πατάτες χωρίς ούτε μια σταγόνα λάδι
Σε ποιον δεν αρέσει ένα καλό πιάτο τραγανές πατάτες; Σίγουρα παραμένει ένα από τα αγαπημένα πιάτα όλων.
Μόνες τους ή ως συνοδευτικό με κρέας, αυτά τα λαχταριστά κομμάτια πατάτας αποτελούν σίγουρα μέρος των γαστρονομικών μας συνηθειών.
Το μόνο πρόβλημα: πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι για να τις ετοιμάσετε. Τι κι αν σας λέγαμε ότι γίνεται να τις φτιάξετε χωρίς καν να τις τηγανίσετε; Τέρμα οι τηγανητές πατάτες που κολυμπούν στο λάδι και τα περιττά λιπαρά που βλάπτουν την υγεία. Πώς αλλιώς να μαγειρέψετε αυτό το πιάτο για να το κάνετε πιο υγιεινό; Παρακάτω σας δείχνουμε μια καταπληκτική συνταγή για τηγανιτές πατάτες χωρίς την παραμικρή σταγόνα λαδιού.

Η συνταγή για τηγανητές πατάτες χωρίς λάδι
Συστατικά
- 5 πατάτες
- 2 ασπράδια αυγών
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα ασπράδια και τα ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά που προαναφέραμε (μπορείτε να προσθέσετε και άλλα που σας αρέσουν. Συγκεκριμένα, μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο ή έτοιμα για χρήση μπαχαρικά που θα βρείτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ.
- Στη συνέχεια βάζετε τις κομμένες πατάτες σε μπαστουνάκια σε μια σαλατιέρα και ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια. Ανακατέψτε τα πάντα καλά με τα χέρια σας.
- Στρώστε χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
- Τοποθετήστε πάνω τα μπαστουνάκια πατάτας σας. Ένα μικρό κόλπο: χωρίστε τα ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 220°C. Μετά από 10 λεπτά ελέγξτε το ψήσιμο. Φροντίστε να γυρίσετε τις πατάτες για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 10-12 λεπτά, οι πατάτες σας είναι έτοιμες.
Σημείωση: μια άλλη εκδοχή είναι να τις βράσετε πολύ ελαφρά πριν τις βάλετε στο φούρνο. Και πάλι, πρέπει να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία με τα ασπράδια και τα μπαχαρικά.
Αυτό ήταν, τώρα έχετε μια τέλεια μέθοδο για να φτιάξετε αφράτες, χρυσαφιές πατάτες χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσετε λάδι!
Αυτό το “κόλπο” βασίζεται σε μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σεφ, για να δημιουργήσουν μια κρούστα από άμυλο στις πατάτες πριν μπουν στον φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται τραγανές χωρίς να απορροφήσουν καθόλου λάδι.
Το μυστικό βρίσκεται στο προβράσιμο και στο απόλυτο στέγνωμα!
🥔 Το Κόλπο για Τραγανές Πατάτες Χωρίς Λάδι
1. 🔪 Προετοιμασία & Κοπή
Κόψτε τις πατάτες σας σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια (π.χ. σε κύβους ή σε χοντρά μπαστούνια). Όσο πιο ομοιόμορφα είναι, τόσο πιο ομοιόμορφα θα ψηθούν.
2. boiling Το «Μυστικό» Βράσιμο (Το Κόλπο)
Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό.
-
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αφήστε τις να βράσουν για μόνο 5-7 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν εξωτερικά και να «σπάνε» ελαφρά.
-
Σκοπός: Αυτό το βράσιμο απελευθερώνει το άμυλο στην επιφάνεια της πατάτας.
3. 💨 Το Απόλυτο Στέγνωμα
Αυτό το βήμα είναι το πιο κρίσιμο:
-
Στραγγίστε αμέσως τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι.
-
Βάλτε τις πίσω στην άδεια κατσαρόλα. Κουνήστε δυνατά την κατσαρόλα, ώστε το άμυλο που βγήκε στην επιφάνεια να «σκάσει» και να σχηματίσει μια τραχιά, αλευρώδη υφή.
-
Προαιρετικά: Απλώστε τις σε μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τις να στεγνώσουν εντελώς (η υγρασία είναι ο εχθρός της τραγανότητας).
4. 🔥 Ψήσιμο & Γεύση
-
Άλειμμα με Μπαχαρικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις στεγνές πατάτες με ξηρά μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδου).
-
Τοποθέτηση: Απλώστε τις πατάτες σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ή σιλικόνης).
-
Θερμοκρασία: Ψήστε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, περίπου 220°C, για 30-40 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά στη μέση του ψησίματος.
Λόγω του αμύλου στην επιφάνεια και της υψηλής θερμοκρασίας, οι πατάτες θα αφυδατωθούν γρήγορα και θα γίνουν εξωτερικά τραγανές σαν να τις είχατε τηγανίσει!