Νεκρός γνωστός τραγουδιστής
Ο Roy Ayers, ένας από τους κορυφαίους vibraphonists της jazz και πρωτοπόρος της soul-jazz σκηνής της δεκαετίας του 1970, πέθανε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση ανακοίνωσε ο γιος του, Mtume, αναφέροντας ότι έφυγε έπειτα από μακρά ασθένεια.
Το vibraphone είναι ένα μουσικό όργανο κρουστών, παρόμοιο με το ξυλόφωνο και το μεταλλόφωνο, αλλά με μεταλλικές πλάκες αντί για ξύλινες. Χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητους δίσκους (vibrato fans) που περιστρέφονται πάνω από τους σωλήνες συντονισμού, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό «τρέμουλο» ή δονητικό εφέ στον ήχο του.
Ο Ayers υπήρξε ένας από τους πιο εμπορικά επιτυχημένους μουσικούς της γενιάς του, κυκλοφορώντας σχεδόν 50 άλμπουμ, ενώ το έργο του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και sampling για πολλούς hip-hop καλλιτέχνες. Το εμβληματικό του κομμάτι “Everybody Loves the Sunshine” (1976) έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν 200 φορές από καλλιτέχνες όπως ο Tupac Shakur, o Dr. Dre, η Mary J. Blige και ο Snoop Dogg.
Γεννημένος το 1940 στο Λος Άντζελες, ο Ayers ήρθε σε επαφή με το vibraphone από μικρή ηλικία, όταν ο θρυλικός Lionel Hampton του χάρισε το πρώτο του ζευγάρι μπαγκέτες. Σπούδασε μουσική στο Thomas Jefferson High School και ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960, παίζοντας με σημαντικούς μουσικούς όπως ο Herbie Mann, με τον οποίο ηχογράφησε 11 άλμπουμ.
Η μεγάλη του καταξίωση ήρθε τη δεκαετία του 1970, όταν σχημάτισε την Roy Ayers Ubiquity, μια μπάντα που συνδύαζε jazz, funk και R&B, συμβάλλοντας στη γέννηση του neo-soul ήχου. Το στυλ του επηρέασε καλλιτέχνες όπως η Erykah Badu και η Jill Scott, ενώ το έργο του συνέχισε να επανεξετάζεται και να χρησιμοποιείται σε νέα μουσικά ρεύματα.
Σοκ: Νεκρός τραγουδιστής πασίγνωστου συγκροτήματος – Γεμίζει φωτογραφίες και βίντεο όλο το Tik Tok
Ο Ντέιβιντ Γιοχάνσεν, τραγουδιστής του εμβληματικού συγκροτήματος New York Dolls, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. Ο καλλιτέχνης, που υπήρξε ο τελευταίος επιζών της μπάντας, έδινε μάχη με τον καρκίνο από το 2020. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η κόρη του, Λι Χένεσι, ανακοινώνοντας ότι ο πατέρας της άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Η πορεία του Ντέιβιντ Γιοχάνσεν στη μουσική
Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1950, ο Ντέιβιντ Γιοχάνσεν ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή στα τέλη της δεκαετίας του ’60, συμμετέχοντας στο συγκρότημα Vagabond Missionaries. Το 1971, μαζί με τους Τζόνι Θάντερς, Σιλβέν Σιλβέν και Άρθουρ Κέιν, δημιούργησε τους New York Dolls, μια μπάντα που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της πανκ ροκ σκηνής.Οι New York Dolls κυκλοφόρησαν δύο εμβληματικούς δίσκους, το «New York Dolls» (1973) και το «Too Much Too Soon» (1974), ωστόσο το συγκρότημα διαλύθηκε το 1976. Επέστρεψαν δυναμικά στη μουσική σκηνή το 2004, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τον εκρηκτικό τους ήχο, που συνδύαζε στοιχεία χαρντ ροκ, γκλαμ και πανκ μουσικής. Το συγκρότημα, εκτός από τη μουσική του ταυτότητα, υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για την αντισυμβατική του στάση και τη δυναμική παρουσία του στο περιθώριο του μουσικού κατεστημένου.
Η σόλο καριέρα και η alter ego περσόνα του Buster Poindexter
Μετά τη διάλυση των New York Dolls, ο Ντέιβιντ Γιοχάνσεν ακολούθησε σόλο πορεία, εξερευνώντας νέους μουσικούς δρόμους. Στη δεκαετία του ’80, υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Buster Poindexter, με το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Το 1987, έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το τραγούδι «Hot Hot Hot», ενώ εμφανιζόταν συχνά στην τηλεοπτική εκπομπή «Saturday Night Live», όπου παρουσίαζε μια πιο θεατρική πλευρά του εαυτού του, συνδυάζοντας μουσική και κωμωδία.
Το τελευταίο μήνυμα στους θαυμαστές του
Λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Ντέιβιντ Γιοχάνσεν είχε εκφράσει τη συγκίνησή του για την υποστήριξη που έλαβε από τους θαυμαστές του στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.
«Ποτέ στη ζωή μου δεν ζήτησα τη βοήθεια κανενός, αλλά η γυναίκα μου, Μάρα, μου έδειξε πόσο όμορφο είναι να ζητάς βοήθεια όταν πραγματικά τη χρειάζεσαι. Αυτό κάνω τώρα και βλέπω ότι πάει περίφημα», είχε δηλώσει ο καλλιτέχνης.
Θλίψη στον κόσμο της μουσικής
Η απώλεια του Ντέιβιντ Γιοχάνσεν προκάλεσε κύμα θλίψης στον κόσμο της μουσικής. Καλλιτέχνες όπως ο Στιβ Βαν Ζαντ, ο Μόρισεϊ και ο Τιμ Μπέρτζες απέτισαν φόρο τιμής στον τραγουδιστή-σύμβολο, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή του στη μουσική βιομηχανία.
Με τον θάνατό του, κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη ροκ και πανκ σκηνή, καθώς ο Γιοχάνσεν υπήρξε ένας από τους τελευταίους αυθεντικούς εκπροσώπους μιας εποχής που καθόρισε τη μουσική εξέλιξη του 20ού αιώνα.