ΕΚΤΑΚΤΟ: Κικίλιας για Σαντορίνη: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής -Οι σεισμοί έχουν μετακινήσει όλο το νησί

Κικίλιας για Σαντορίνη: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής -Οι σεισμοί έχουν μετακινήσει όλο το νησί

«Οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις, έχουν τα ειδικά όργανα και κάνουν προγνώσεις που δεν μπορεί να είναι ακριβείς», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

«Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός», υπογράμμισε σήμερα το πρωί μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει από την Πολιτική Προστασία, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε προληπτικό επίπεδο στη Σαντορίνη και γύρω νησιά για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν ανάγκες από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού.

«Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών είναι μικρές. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, η ενεργοποίηση του 112 πρέπει να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά, θα γίνει η προσπάθεια εάν και όταν απαιτηθεί, αλλά οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ξέρουν ότι αν γίνει μεγάλος σεισμός σήμερα ή τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να φύγουν από τις παραλιακές περιοχές και να ανέβουν ψηλότερα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Θα δημιουργηθεί νέο λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι «Πέραν του νέου λιμανιού της Σαντορίνης που ετοιμάζεται, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και θα δημιουργηθεί ένα λιμάνι διαφυγής, στην πλευρά του νησιού που θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Είναι τριμερής συμφωνία μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας, του αναδόχου και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού».

Αναφερόμενος στα ηφαίστεια, είπε ότι «Υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στην Νέα Καμένη. Έχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίηση του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο, στην πορεία από τη Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί σεισμούς, καθώς υπάρχει άνοδος του μάγματος, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες».

«Εγκράτεια, παρακαλώ» είπε για τις δηλώσεις των σεισμολόγων και των ειδικών
Ερωτηθείς για δηλώσεις ειδικών που συχνά προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, αφού έκανε δηκτικές αναφορές για «επιστήμονες, συνταξιούχους επιστήμονες, επιστήμονες που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση», φωτογραφίζοντας ορισμένες περιπτώσεις, ο Βασίλης Κικίλιας είπε με έμφαση «“Εγκράτεια, παρακαλώ” γιατί μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν επιστημονικούς όρους, είναι οι νησιώτες μας, είναι η οικονομία, είναι ο τουρισμός. Αλλά πρώτη μας προτεραιότητα, και του πρωθυπουργού και όλων, είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Προσέθεσε ότι «έχω διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία και οι μεγάλες φωτιές και, όπως πάντα, θα ενημερώνουμε με ειλικρίνεια, με ασφάλεια και επιχειρήματα για να γνωρίζουν όλοι».

Οι σεισμοί έχουν μετακινήσει όλο το νησί
Σχετικά με την ανύψωση και την μετακίνηση του εδάφους στη Σαντορίνη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «είναι στο νησί συνολικά η άνοδος του εδάφους και η μετακίνηση κατά μερικά εκατοστά και όχι σε συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχές. Μπορεί αυτό να συμβαίνει αργά ή και με επιταχυνόμενο τρόπο. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν και μας ενημερώνουν. Είναι σημαντικό εύρημα που αξιολογούν οι επιστήμονες μας. Έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με άλλη επιτάχυνση βέβαια. Θα το δούμε στην εξέλιξή του, οι επιστήμονες θα εισηγηθούν και θα το δούμε».

Συμπλήρωσε ότι «το 2011-2012 για 15 μήνες υπήρξαν υφέσεις και εξάρσεις, αλλά τότε κανείς δεν άκουγε τους επιστήμονες, όπως μου λένε οι νησιώτες, γιατί ασχολούνταν με τα μνημόνια και τα οικονομικά μέτρα. Εμείς ακούμε τους επιστήμονες», ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι «η σεισμική δραστηριότητα είναι στην Άνυδρο, ανοιχτά της Σαντορίνης, αυτό το ρήγμα που παρακολουθούν οι επιστήμονες».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις