Έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει πίεση, βελτιώνει μνήμη: Ο Βασιλιάς των φρούτων που δεν τρώει σχεδόν κανείς

Έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει πίεση, βελτιώνει μνήμη: Ο Βασιλιάς των φρούτων που δεν τρώει σχεδόν κανείς

Το Μάνγκο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που κάνει μόνο καλό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ δεν αποτελεί μόνο μέρος της διατροφής και της κουλτούρας συγκεκριμένων χωρών, αλλά και των θρύλων που το θέλουν να είναι θεραπευτικό και έρχονται από τα βάθη της ιστορίας. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο.

Πλέον το μάνγκο πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη στην Κρήτη, ενώ είναι εύκολο να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα μαναβικής.

Γιατί να ενταχθεί το μάνγκο στη διατροφή μας
Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας ή ανανά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τη δική τους ξεχωριστή γεύση που δεν έχει σχέση με κανένα άλλο φρούτο.

Έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει πίεση, βελτιώνει μνήμη: Ο Βασιλιάς των φρούτων που δεν τρώει σχεδόν κανείς

Υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες μάνγκο. Τα μάνγκο είναι στρογγυλά, οβάλ, με σχήμα καρδιάς ή νεφρού και ζυγίζουν από 150 έως 675 γρ. Όλα τα μάνγκο είναι πράσινα όταν είναι άγουρα, αλλά ορισμένα παραμένουν πράσινα και όταν ωριμάζουν. Άλλα, πάλι, γίνονται χρυσά ή κατακόκκινα, ή καταλήγουν σε ένα συνδυασμό όλων αυτών των χρωμάτων. Από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι τα Alphonso ή τα Alphonsine από την Ινδία, τα οποία έχουν μαλακή, βουτυράτη σάρκα και μεθυστική, γλυκιά γεύση. Οι ποικιλίες της Δ. Ινδίας περιλαμβάνουν τα μικρά julie και τα στρογγυλά, ζουμερά Bombay. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως τα Parvin, τα Kent και τα Tommy Atkins, έχουν πιο λεπτή φλούδα και λιγότερες ίνες.

Σχετικά:  8 τροφές για την πρόληψη της ανεπιθύμητης πήξης

Ιδιότητες, θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Πρόκειται για ένα φρούτο– πλούσια πηγή βήτα καροτένιου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του αντιοξειδωτικού, λειτουγεί ως «ασπίδα» ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Το μάνγκο είναι επίσης πλούσιο σε ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.

Μόνο ένα μάνγκο παρέχει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α (αναγκαία για την υγεία των ματιών). Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα, τα μάνγκο είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τα μάνγκο επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά (ένα μάνγκο περιέχει περίπου 1γρ. λιπαρών) και έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο). Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Βελτιώνει την μνήμη

Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6, η οποία έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του νευρικού συστήματος. Είναι μια βιταμίνη που βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Το γλουταμινικό οξύ που επίσης περιέχει, βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης του ατόμου.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Το μάνγκο είναι πλούσιο σε ίνες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα. Βοηθάει στον περιορισμό της δράσης της ορμόνης λεπτίνης που παράγει κύτταρα του λίπους. Η βιταμίνη-C και η πηκτίνη βοηθούν επίσης στην μείωση της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την αύξηση της συσσώρευσης λίπους και τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Σχετικά:  Βάλτε τα πόδια σας στον τοίχο: Το μυστικό ευεξίας που σας κάνει να νιώθετε καλά

 

 

 

Το μάνγκο είναι ένα εξωτικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.


 

Βασικά Οφέλη του Μάνγκο

 

 

1. Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

 

Το μάνγκο είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C και Βιταμίνης A (μέσω των καροτενοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη), θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

 

2. Προστασία της Καρδιαγγειακής Υγείας

 

Το μάνγκο περιέχει:

  • Κάλιο και Μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Μαγγιφερίνη (μια πολυφαινόλη) που έχει συνδεθεί με καρδιοπροστατευτική δράση και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
  • Φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

 

3. Υγεία του Πεπτικού Συστήματος

 

Το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πεπτικά ένζυμα (όπως η αμυλάση), τα οποία:

  • Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
  • Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα.
  • Βοηθούν στη διάσπαση και την καλύτερη πέψη των τροφών.

4. Υγεία των Ματιών και της Όρασης

 

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μάνγκο οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε Βιταμίνη Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα συστατικά:

  • Προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε φως.
  • Είναι απαραίτητα για την καλή όραση, ενώ η έλλειψη Βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με προβλήματα όπως η ξηροφθαλμία.

 

5. Αντιοξειδωτική και Αντικαρκινική Δράση

 

Το μάνγκο περιέχει περισσότερους από 12 τύπους πολυφαινόλων (όπως η μαγγιφερίνη) και καροτενοειδή. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η τακτική κατανάλωση έχει μελετηθεί για την πιθανή προστατευτική της δράση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σχετικά:  Η συνταγή της γιαγιάς: Bάλτε 4 σταγόνες στο αυτί σας και θα ακούτε όπως πριν

 

6. Οφέλη για το Δέρμα και τα Μαλλιά

 

Η περιεκτικότητα σε Βιταμίνη A και Βιταμίνη C είναι σημαντική για:

  • Την παραγωγή κολλαγόνου, ενός συστατικού απαραίτητου για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος.
  • Την παραγωγή σμήγματος, το οποίο ενυδατώνει το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής.

Η σελίδα αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις