Τεράστια ανησυχία για το νέο στέλεχος της Γρίπης «Α»: Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα που θα έχεις – Εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία
Το νέο «βελτιωμένο» παθολογικό στέλεχος που αποκαλείται ευρέως γρίπη «Α», έχει εκτοξεύσει τις εισαγωγές, κυρίως παιδιών, στα νοσοκομεία, λόγω της επίμονης κλινικής εικόνας που επιφέρει.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτό το στέλεχος «Κ» παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ ευνοείται από την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και τον μειωμένο εμβολιασμό αυτή τη σεζόν.
Δεδομένα από το παίδων «Αγία Σοφία», δείχνουν πως από το σύνολο των εισαγωγών της τελευταίας εβδομάδας, οι 18 έγιναν με γρίπη, οι 9 με RSV (ρινοϊός), και μία με κορονοϊό.
Χαρακτηριστικά, στο νοσοκομείο Διδυμότειχου, τα περιστατικά γρίπης διπλασιάστηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα. Ειδικοί τονίζουν πως η λήψη αντιικής θεραπείας μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι κομβική για να αποφεύγονται οι επιπλοκές στους νοσούντες από ομάδες κινδύνου.
Τα κρούσματα της εποχικής γρίπης αυξάνονται, ασκώντας πιέσεις στα νοσοκομεία.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 871 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 15 ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 8 άτομα που έχασαν τη ζωή τους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για δεύτερο κύμα τις επόμενες εβδομάδες, εξίσου ισχυρό με το πρώτο και ζητούν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες.

Mιλώντας στον Alpha, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε πως η φετινή περίοδος χαρακτηρίζεται από αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες, δίνοντας έμφαση στο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Κ της Η3Ν2 της ομάδας Α και ενημέρωσε ότι η γρίπη εκτιμάται ότι θα απασχολεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.
«Το περιμέναμε», σχολίασε και επανέλαβε, ότι «η γρίπη κορυφώνεται τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου» και πως αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη.
Περιγράφοντας την εικόνα αυτών των ημερών στα νοσοκομεία, η Ματίνα Παγώνη, ανέφερε: «Ήταν αναμενόμενο, το είχαμε πει ήδη πριν τις γιορτές και τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Γενάρη είναι η γρίπη σε έξαρση και θα πάει μέχρι τέλος Μάρτη, αρχές Απρίλη».

Γρίπη Α: Το βασικό μειονέκτημα του στελέχους και η περίπτωση των εμβολιασμένων
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, καθοριστικό ρόλο παίζει το κυρίαρχο φετινό υποστέλεχος: «Φέτος, επειδή το υποστέλεχος Κ της Η3Ν2 της ομάδας Α έχει ένα μειονέκτημα, είναι πολύ γρήγορα μεταδοτικό. Γι’ αυτό λοιπόν είχαμε όλα αυτά τα περιστατικά. Ήταν και γιορτές, θέλαμε να βγούμε να διασκεδάσουμε με τους φίλους…».
Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε:
«Το εμβόλιο καλύπτει τους ενήλικες γύρω στο 50%, τα παιδιά γύρω στο 60-70%» και εξήγησε, πως «αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει κάνει το εμβόλιο έχει βελτιωμένη κλινική κατάσταση όταν νοσήσει. Εμείς στο νοσοκομείο έχουμε πολλά περιστατικά που δεν είχαν εμβολιαστεί» και πρόσθεσε, ότι αυτοί που νοσηλεύονται και κατά περιπτώσεις παρουσιάζουν επιπλοκές είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν εμβολιάστηκαν.
«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή το μήνυμα έχει σταλεί», σχολίασε σχετικά με τον εμβολιασμό και τόνισε, πως «δεν είναι αργά» για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί τώρα, αφού η γρίπη «θα πάει μέχρι τον Μάρτη».
Τα βασικά συμπτώματα της γρίπης
Τέλος, η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την αποκωδικοποίηση των συμπτωμάτων, γιατί, όπως είπε: «Ο κόσμος έχει μπερδευτεί γιατί έχουμε και Covid αυτές τις ημέρες».
Όπως εξήγησε, τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:
- καταρροή
- μπούκωμα
- πονοκέφαλος
- πυρετός
- βήχας
- μυαλγίες
- αρθραλγίες
- Τέλος, στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν και γαστρεντερικές διαταραχές.
Τα βασικά συμπτώματα της γρίπης είναι η ξαφνική εμφάνιση υψηλού πυρετού, έντονου πονοκεφάλου, μυαλγίες, κόπωση, ρίγη, ξηρός βήχας, πονόλαιμος και ρινική συμφόρηση/καταρροή, συχνά με αίσθημα έντονης αδυναμίας, που ξεκινούν απότομα και διαρκούν 5-7 ημέρες, αν και ο βήχας και η κόπωση μπορεί να επιμείνουν περισσότερο. Στα παιδιά, μπορεί να υπάρξουν και γαστρεντερικά συμπτώματα (εμετοί, διάρροια).

Κύρια Συμπτώματα:
Πυρετός: Υψηλός και ξαφνικός.
Μυαλγίες & Αρθραλγίες: Διάχυτοι πόνοι σε μύες και αρθρώσεις.
Κόπωση/Αδυναμία: Έντονη εξάντληση και κόπωση που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.
Πονοκέφαλος: Συνήθως έντονος.
Βήχας: Συχνά ξηρός και επίμονος.
Πονόλαιμος: Μπορεί να είναι περιστασιακός.
Ρινικά Συμπτώματα: Καταρροή ή μπούκωμα.
Ρίγη.
Σημαντική Διαφορά από το Κρυολόγημα:
Η γρίπη συνήθως ξεκινά απότομα με πιο σοβαρά και έντονα συμπτώματα, ενώ το κρυολόγημα (κοινό κρυολόγημα) εξελίσσεται πιο σταδιακά.
