Τέλος καμένα λίπη και σκουριά: Καθαρίστε την σχάρα της ψησταριάς χωρίς τρίψιμο με 2 υλικά που έχετε στο σπίτι

Τέλος καμένα λίπη και σκουριά: Καθαρίστε την σχάρα της ψησταριάς χωρίς τρίψιμο με 2 υλικά που έχετε στο σπίτι

Το μπάρμπεκιου είναι μία αγαπημένη συνήθεια την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να απολαύσουμε γευστικά ψητά παρέα με οικογένεια και φίλους.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η σχάρα της ψησταριάς να είναι πάντα σε άψογη κατάσταση και έτοιμη για χρήση, ιδιαίτερα αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που τη χρησιμοποιήσαμε.

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε προσεκτικά την κατάσταση της σχάρας μας. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν παρατηρήσουμε σημάδια σκουριάς ή επίμονες βρομιές, καθώς υπάρχουν απλές και αποτελεσματικές λύσεις που θα κάνουν τη σχάρα μας σαν καινούργια.

Αρχικά, πλένουμε απαλά τη σχάρα χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι με λίγο απορρυπαντικό πιάτων, ώστε να απομακρύνουμε τις μεγαλύτερες βρομιές και υπολείμματα τροφών. Αυτό το πρώτο στάδιο είναι σημαντικό για να διευκολύνουμε τον βαθύτερο καθαρισμό που ακολουθεί.

Καθαρισμός μπάρμπεκιου με δύο μόλις υλικά

Στη συνέχεια, σε ένα μπολ αναμιγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με λίγο οξυζενέ, δημιουργώντας ένα παχύρευστο μείγμα.

Χρησιμοποιούμε ένα συρμάτινο σφουγγάρι, το βυθίζουμε στο μείγμα, και αρχίζουμε να τρίβουμε δυνατά τη σχάρα.

Η σόδα λειτουργεί ως ήπιο αποξεστικό που αφαιρεί αποτελεσματικά τη σκουριά και τις επίμονες βρομιές, ενώ το οξυζενέ συμβάλλει στην απολύμανση και επαναφέρει τη λάμψη στη σχάρα.

Τέλος, ξεπλένουμε καλά τη σχάρα με άφθονο νερό και τη στεγνώνουμε προσεκτικά για να αποφύγουμε τη δημιουργία νέας σκουριάς. Με αυτή την εύκολη και γρήγορη διαδικασία, η ψησταριά μας θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει νόστιμα γεύματα όλο το καλοκαίρι.

Σχετικά:  Το κόλπο με το πορτοκάλι στον φούρνο της κουζίνας που λίγοι γνωρίζουν

🌟 1. Η Μέθοδος με Ξύδι & Μαγειρική Σόδα

 

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος που διαλύει τα καμένα λίπη και υπολείμματα.

Τα 2 Υλικά:

  1. Λευκό Ξύδι (ή μηλόξυδο)
  2. Μαγειρική Σόδα (διττανθρακική)

Η Διαδικασία (Χωρίς Τρίψιμο):

  1. Τοποθέτηση: Βάλτε την κρύα σχάρα μέσα σε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών (αν είναι αρκετά μεγάλη) ή σε μια μπανιέρα/λεκάνη.
  2. Το Μείγμα: Ρίξτε στη σακούλα/λεκάνη περίπου 2 φλιτζάνια ξύδι και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα. (Προσοχή: θα αφρίσει έντονα λόγω της αντίδρασης, γι’ αυτό κάντε το πάνω από τον νεροχύτη ή τη μπανιέρα).
  3. Σφράγισμα/Μούλιασμα: Κλείστε καλά τη σακούλα ή σκεπάστε τη λεκάνη και αφήστε τη σχάρα να μουλιάσει για τουλάχιστον 8 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ). Η αντίδραση του οξέος (ξύδι) με τη βάση (σόδα) μαλακώνει και διαλύει σχεδόν όλα τα λίπη.
  4. Ξέπλυμα: Αφαιρέστε τη σχάρα. Τα περισσότερα υπολείμματα θα έχουν μαλακώσει τόσο πολύ που θα φύγουν με ένα απλό ξέπλυμα με νερό και ίσως ένα ελαφρύ πέρασμα με ένα σφουγγάρι (χωρίς να χρειαστείτε δύναμη).

 

 

💨 2. Η Μέθοδος του Ατμού (Για ψησταριές με καπάκι)

 

Αν η ψησταριά σας έχει καπάκι (γκριλ υγραερίου/ηλεκτρικό), ο ατμός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποφύγετε το τρίψιμο.

Τα 2 Υλικά:

  1. Νερό
  2. Θερμότητα (από την ψησταριά)

Η Διαδικασία (Ενώ η ψησταριά είναι ακόμα ζεστή ή ζεσταίνεται ξανά):

  1. Ζέσταμα: Ανάψτε την ψησταριά (ή αφήστε τη ζεστή) και βάλτε τη θερμοκρασία στην υψηλότερη ρύθμιση για 10-15 λεπτά.
  2. Ατμός: Τοποθετήστε ένα ρηχό μεταλλικό δοχείο ή ταψάκι γεμάτο με νερό πάνω στη σχάρα.
  3. Κλείσιμο: Κλείστε το καπάκι της ψησταριάς.
  4. Δράση: Ο ατμός που δημιουργείται εγκλωβίζεται και διαλύει τα κολλημένα λίπη και τα υπολείμματα. Μετά από 10-15 λεπτά, σβήστε την ψησταριά.
  5. Τελικός Καθαρισμός: Ανοίξτε το καπάκι. Τα υπολείμματα θα έχουν μαλακώσει και θα αφαιρεθούν πολύ εύκολα με ένα γρήγορο πέρασμα με μια βούρτσα ή με ένα βρεγμένο πανί/χαρτί κουζίνας (προσέχοντας να μην καείτε).
Σχετικά:  Η τούρτα που θα διαλέξεις αποκαλύπτει τι είδους γυναίκα είσαι

Σχετικές δημοσιεύσεις