Epxεται πoλεμos; Κυκλοφορήσαν οδηγiες για προμήθειες επιβiωσης για 72 ώρες!
Οδηγίες εξέδωσε η Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους πολίτες από τους οποίους ζητεί ετοιμότητα σε περίπτωση πολέμου, αποθήκευση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» η Κομισιόν καλεί τους Ευρωπαίους να εφοδιαστούν με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, κυβερνοεπιθέσεων και σαμποτάζ σε ζωτικής σημασίας υποδομές, φυσικών καταστροφών και επιδημιών.
Με το σχέδιο για τη στρατηγική ετοιμότητα της Ε.Ε. που θα παρουσιαστεί σήμερα, η Κομισιόν προτείνει να είναι σε ετοιμότητα οι Ευρωπαίοι ενώ ζητούν από τα κράτη – μέλη να κινητοποιήσουν τους πολίτες τους και να αποθηκεύσουν από τρόφιμα έως είδη πρώτης ανάγκης, ενώ η Κομισιόν καλεί σε μεγαλύτερη συνεργασία των πολιτών και του στρατού της Ε.Ε.
Οδηγίες εξέδωσε η Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους πολίτες από τους οποίους ζητεί ετοιμότητα σε περίπτωση πολέμου
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό πως η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει ένα «εγχειρίδιο επιβίωσης» σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, με αναλυτικές οδηγίες τόσο για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν απέναντι σε μία «επικείμενη απειλή», όσο και πώς να προστατευτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει: «Να εφοδιαστούν με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, κυβερνοεπιθέσεων και σαμποτάζ σε ζωτικής σημασίας υποδομές, φυσικών καταστροφών και πανδημιών
«Μια ανθεκτική Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει, να αντέξει, να προσαρμοστεί και να ανακάμψει από οποιοδήποτε κρίση» αναφέρει το προσχέδιο της στρατηγικής, που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «οι τρέχουσες απειλές απαιτούν μόνιμη ετοιμότητα».
Οι υπόλοιποι τομές της στρατηγικής αφορούν στην προνοητικότητα και πρόβλεψη κινδύνων και απειλών, την ανθεκτικότητα ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών, την ετοιμότητα του πληθυσμού και την κοινωνική ανθεκτικότητα, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον συντονισμό αντιμετώπισης κρίσεων και την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, την ανθεκτικότητα μέσω εξωτερικών συνεργασιών.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η προετοιμασία έναντι της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης θεωρείται επίσης κρίσιμη, καθώς η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον εγγυημένες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
«Η ετοιμότητα και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι ένοπλης επίθεσης μπορεί να δοκιμαστεί στο μέλλον» αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο σημειώνεται ότι μπορεί να αλλάξει μέχρι την υιοθέτησή του.
Η στρατηγική ετοιμότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, στοχεύει αφενός στην προστασία των πολιτών ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος των κρίσεων στην καθημερινή τους ζωή και αφετέρου στο να διατηρηθούν εν λειτουργία οι ζωτικές λειτουργίες της κοινωνίας.
Η Επιτροπή στοχεύει επίσης να βελτιώσει τις αξιολογήσεις των απειλών και να εισαγάγει έναν «πίνακα ελέγχου κρίσης» (crisis dashboard), ώστε να βοηθήσει τους πολιτικούς να λαμβάνουν αποφάσεις.
Οδηγίες εξέδωσε η Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους πολίτες από τους οποίους ζητεί ετοιμότητα σε περίπτωση πολέμου
Η Επιτροπή θα βοηθήσει τις χώρες της Ε.Ε. με κατευθυντήριες γραμμές για 72ωρη αυτοδυναμία για εκατομμύρια νοικοκυριά, ώστε να έχουν αρκετό νερό, τροφή, φάρμακα, μπαταρίες και προϊόντα περιποίησης για να επιβιώσουν τις πρώτες ημέρες χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Όμως ο εφοδιασμός αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης δεν θα γίνει μόνο σε επίπεδο πολιτών, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό θα αφορά σε φάρμακα, βασικές πρώτες ύλες, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και συστήματα που εγγυώνται ελάχιστη παροχή νερού.
Η αγορά προμηθειών για κάποια τέτοια περίσταση πρέπει να γίνεται με μέτρο. Εξαιρετικά σημαντικό είναι, το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει κανείς χωρίς να ρίξει έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
1. Το βασικότερο είναι τα τρόφιμα: δημητριακά (παξιμάδια που αντέχουν πάρα πολυ καιρό, δημητριακά ολόκληρα, αλεύρι, κορν φλέικς κ.λπ.), ελιές, λάδι (πολύ βασικό και αντέχει και πολύ), γάλα σε σκόνη ή σε κονσέρβες, όσπρια (που αντέχουν πάρα πολύ), ξηροί καρποί (αντέχουν πολύ και χωρίς να χαλάνε, μόνο αλλοιώνεται η γεύση τους) και ξηρά φρούτα (ιδίως σταφίδες). Φυσικά μία καλή επιλογή είναι και οι κονσέρβες, αναλόγως με το πότε λήγουν (αλλά δεν είναι για βασιστεί κανείς σε αυτές).
Αν θέλει κάποιος μπορεί να αγοράσει και βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, ώστε σε περίπτωση που εξαντληθεί από παρατεταμένο υποσιτισμό να έχει πρόχειρο ένα βοήθημα.
2. Δευτερευόντως, διάφορα είδη επιβίωσης (φακοί, μπαταρίες κ.λπ.), αναλόγως των αναγκών που έχει ο καθένας. Θεωρείται πιθανό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να αντιμετωπίσουμε μεγάλη έλλειψη σε υγρά καύσιμα (οπότε η πείνα μετά είναι λογικό επακόλουθο αφού δεν θα κινείται τίποτα). Συνεπώς αν θέλει κανείς (και έχει και χρήματα) να βάλει λίγη βενζίνη στην άκρη για περίπτωση ανάγκης καλό θα ήταν.
3. Τρίτον και κυριότερο, αν κάποιος διαθέτει τρόφιμα πρέπει να βοηθήσει και όσους μπορεί.
4. Θυμόμαστε ότι χρειάζεται και πνευματική προετοιμασία όχι μόνο υλικά αγαθά.
Στη συνέχεια θα δείτε μια αναλυτική περιγραφή για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και για τον τρόπο αποθήκευσης τους.
Προετοιμασία Ειδών Έκτακτης Ανάγκης για χρήση σε περίπτωση πολέμου και φυσικών καταστροφών.
Αντικείμενα
Εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, βαμβάκι, γάζες, ιώδιο, γάντια, οινόπνευμα, γάντια, φάρμακα που χρησιμοποιείται σε τακτική βάση κπλ *
Χαρτιά υγείας, ξυραφάκια, σαπούνι κλπ
Φορητό ραδιόφωνο και επιπλέον μπαταρίες **
Φακοί και φανάρια με τις πρόσθετες μπαταρίες **
Γκριλ και καύσιμα (κάρβουνο)
Δοχεία Θερμός
Σπίρτα σε υδατοστεγές περίβλημα
Πυροσβεστήρας **
Κουβέρτες και επιπλέον ρουχισμός
Φτυάρι και άλλα χρήσιμα εργαλεία
Χρήματα σε υδατοστεγές περίβλημα
Αντικείμενα για νεογνά και νήπια (εάν θεωρηθεί απαραίτητο) *
Ανοιχτήρι δοχείων, σκεύη κουζίνας
* Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης και αλλάξτε τα αποθέματα ανα τακτά χρονικά διαστήματα για μακροπρόθεσμη αποθήκευση.
** Ελέγξτε περιοδικά.
Βασικά τρόφιμα
Ο σίτος, το καλαμπόκι, τα όσπρια και το αλάτι μπορούν να αγοραστούν σε μαζικές ποσότητες σε σχετικά χαμηλές τιμές και να έχουν σχεδόν απεριόριστη ζωή (εάν αποθηκευτούν σωστά). Εάν είναι απαραίτητο, θα μπορούσατε να επιζητήσετε για χρόνια εάν λαμβάνετε σε καθημερινή βάση συγκεκριμένες ποσότητες από τα παραπάκω. Οι ακόλουθες ποσότητες προτείνονται ανά ενήλικο, ετησίως:
Αλεύρι, λευκό εμπλουτισμένο 8 κιλά
Γεύμα καλαμποκιού 20 κιλά
Ζυμαρικά (σπαγγέτι/μακαρόνια), ρύζι 20 κιλά
Φασόλια (ξηρά) 12 κιλά
Μπιζέλια, Split (ξηρά) μισό κιλό
Φακές (ξηρές) μισό κιλό
Φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες
Μίγματα σούπας (ξηρά) 2,5 κιλά
Ξηρά ζύμη μισό κιλό
Ζάχαρη, λευκή 18 κιλά
Σόδα μισό κιλό
Σόδα ψησίματος (Baking Soda) μισό κιλό
Ξίδι 4 λίτρα
Σίτος 109 κιλά
Γάλα σε ξηρή μορφή 34 κιλά
Καλαμπόκι 109 κιλά
Αλάτι (Ιωδιωμένο) 2,5 κιλά
Σόγια 55 κιλά
Λίπη & ελαιόλαδο 11 λίτρα
Στιγμιαίος καφές, τσάι
Μέλι
Βιταμίνη C ** 180 γραμμάρια
* Προτιμότερο να αγοραστούν σε αεροστεγή βαρέλια/δοχεία
** Αλλαγή κάθε δύο έτη
Άλλα τρόφιμα για συμπλήρωμα των βασικών τροφίμων
Μπορείτε να συμπληρώσετε στις βασικές τροφές (οι οποίες είναι περιορισμένες σε ποικιλία) με εμπορικά συσκευασμένα, αποξηραμένα, τρόφιμα και άλλα αγαθά από υπεραγορές (supermarkets). Τα κονσερβοποιημένα κρέατα είναι μια καλή επιλογή. Το ρύζι και οι ποικιλίες των φασολιών είναι θρεπτικά και μακράς διαρκείας. Δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ξηροί καρποί κ.α. μπορούν επίσης να περιληφθούν για να προσθέσουν ποικιλία στην διατροφή σας. Τα συσκευασμένα τρόφιμα που χρειάζονται μόνο νερό και μικρό χρόνο μαγειρέματος είναι καλές επιλογές λόγο ότι είναι εύκολα στην προετοιμασία. Όσο πιο πολλές ποσότητες από τα παραπάνω προσθέσετε τόσο πιο ακριβό θα είναι στο τέλος το αντίτιμο για την αγορά τους.
Αγορά και αποθήκευση τροφίμων
Αγοράστε τα βασικά τρόφιμα ανάλογα των ατόμων. Ενισχύστε το απόθεμα κονσερβοποιημένων τροφίμων καθημερινά μέχρις ότου έχετε ένα δεκαπενθήμερο έως ενός μηνός πλεόνασμα. Αλλάξτε τα περιοδικά για να διατηρήσετε ένα σταθερό απόθεμα τροφίμων, τα οποία δεν χρειάζονται ειδική επεξεργασία, νερό ή μαγείρεμα.
Όλες οι ξηρές τροφές ή αποθέματα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το δάπεδο, σε καθαρό και μακριά από το φως & την υγρασία περιβάλλον. Τα τρόφιμα θα διατηρήσουν την ποιότητα πιο μακροχρόνια εάν οι ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία και την έκθεση στο φως αποφεύγονται.
Αποθηκεύστε ξηρό γάλα σε ερμητικά αεροστεγές συσκευασίες. Το ξηρό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί σε 21 βαθμούς Κελσίου για 12 έως 24 μήνες. Εάν αγοράζετε συσκευασμένα σε δοχεία ο μέγιστος χρόνος αποθήκευσης πλησιάζει τους 24 μήνες. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για μακροπρόθεσμη αποθήκευση μπορούν να περιλάβουν το κονσερβοποιημένο γάλα εβαπορέ, παστεριωμένο τυρί (σε φέτες) και τριμμένο τυρί.
Το αλάτι πρέπει να επιλεχτεί και να αποθηκευτεί στην αρχική συσκευασία του. Τα ξηρά φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές κτλ παρέχουν μια ανέξοδη εναλλακτική λύση στο κρέας και είναι εύκολο να αποθηκευτούν σε γυάλινα ή πλαστικά εμπορευματοκιβώτια που κλείνουν αεροστεγώς.
Ανοίγετε τα κιβώτια ή τα δοχεία τροφίμων προσεκτικά για να μην στραβώσουν και δεν επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αποθηκεύστε μπισκότα κ.α. σε πλαστικές συσκευασίες μέσα σε αεροστεγές δοχεία. Αποθηκεύστε ζάχαρη, ξηρούς καρπούς σε βάζα για τρόφιμα που κλεινουν αεροστεγώς για να τα προστατεύσετε από παράσιτα. Επιθεωρήστε όλα τα εμπορευματοκιβώτια τροφίμων για σημάδια καταστροφής (χτυπήματα, εκδορές κτλ) πριν την χρήση.
Τα εμπορικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός και εάν έχουν διογκωθεί, υπάρχει διαρροή ή οξείδωση στο αποθηκευτικό μέσο. Η ποιότητα τους, εντούτοις, θα μικραίνει όσο μακραίνει η μακροχρόνια αποθήκευση. Οι αλλαγές στη γεύση, το χρώμα και τη σύσταση μπορούν να παρατηρηθούν και η θρεπτική αξία θα μειωθεί. Για την καλύτερη ποιότητα, να χρησιμοποιούνται εντός ενός έτους. Εάν αποθηκεύονται περισσότερο του ενός έτους, να τα αλλάζετε τουλάχιστον κάθε δύο έως τέσσερα έτη.
Αποθήκευση τροφίμων για νήπια και νεογνά
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αποθήκευση προμηθειών για νήπια. Τρόφιμα σε ξηρή μορφή (πχ γάλα) είναι τα φτηνότερα. Τρόφιμα σε υγρή μορφή (κονσερβοποιημένα) πρέπει επίσης να αποθηκευτούν. Οι ποσότητες που πρέπει να αποθηκευτούν ποικίλουν, ανάλογα με την ηλικία του νηπίου. Τρόφιμα για νήπια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την ημερομηνία λήξης των. Οι γονείς πρέπει επίσης να προγραμματίσουν να έχουν ποικιλίες δημητριακών για νήπια και παιδικές τροφές σε ετοιμότητα. Οι ποσότητες και εδώ ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του νηπίου.
Διατροφικές Πληροφορίες περί Τροφίμων Εκτάκτης Ανάγκης
Σε μια κρίση, θα είναι το σημαντικότερο να διατηρείτε την σωματική δύναμή σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί να έλενχο διατροφής. Παρακάτω περιέχονται διατροφικές πληροφορίες.
Προσχεδιάστε μενού με όσον το περισσότερο ποικιλία.
Τρώτε τουλάχιστον ένα ισορροπημένο γεύμα κάθε ημέρα.
Πίνετε αρκετά υγρά για να μπορεί το σώμα σας να λειτουργεί σωστά (τρία λίτρα περίπου την ημέρα).
Τρώγεται φαγητά με αρκετές θερμίδες για να μπορείτε να κάνετε απαραίτητες εργασίας.
Περιλάβετε τα με συμπληρώματα ανόργανων αλάτων, πρωτεϊνών και βιταμινών, στο απόθεμά σας για επαρκή διατροφή.
Κατά την απόφασή σας για αποθήκευση συγκεκριμένων τροφίμων χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Εξετάστε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πως θα μπορούσατε να το προετοιμάσετε. Η αποθήκευση των τροφίμων που είναι δύσκολο να προετοιμαστούν και είναι απίθανο να φαγωθούν θα μπορούσε να είναι ένα δαπανηρό λάθος.
Για να βοηθήσετε στην αντιστάθμιση των πιθανών ανεπαρκειών στη διατροφή σας οι οικογένεις μπορούν να αποθηκεύσουν 365 πολυ-βιναμινούχες ταμπλέτες ανά άτομο (γι ένα χρόνο). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές πληροφορίες για τα τρόφιμα που πρέπει να αλλάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την καλύτερη ποιότητά τους.
Δημητριακά έτοιμα προς χρήση και άψητα δημητριακά έτοιμα προς χρήση (σε μεταλικά κουτιά)
ΠΡΩΤΑ, χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα που χαλάνε εύκολα από το ψυγείο. ΚΑΤΟΠΙΝ χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα από τον καταψύκτη. Για να μειώσετε την ώρα που ανοιγοκλείνετε την πόρτα του καταψύκτη, γράψτε σε μια λίστα τα περιεχόμενα του. Σε ένα καλά γεμισμένο και μονομένο καταψύκτη θα υπάρχει πάγος στο κέντρο του.
Καταναλώστε τα τρόφιμα μόνο εάν η θερμοκρασία του καταψύκτη έχει παραμείνει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου. Καλύπτοντας τον καταψύκτη με μια κουβέρτα βοηθάτε να παραμείνει μέσα του το κρύο. Φροντήστε να μην καλύπτωνται τυχόν εξαεριστήρες του καταψύκτη. ΤΕΛΟΣ, αρχίστε να καταναλώνετε μή-φθαρτά και βασικά τρόφιμα.