ΕΚΤΑΚΤ0 Απο τον σεισμολόγο Λέκκα …Περιμένουμε μεγάλο σεiσμο 7 8 ρiχτερ,«17.000.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ…»
ΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΕΙΣΜΟ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΛΕΚΚΑΣ – «17.000.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ…»
Τις επιστημονικές του εκτιμήσεις για τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και για το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου μελλοντικού σεισμού, παρουσίασε ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Σεισμός μεσαίας ισχύος αλλά σημαντικής σημασίας
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ ως σημαντικό γεωτεκτονικό γεγονός, επισημαίνοντας ότι, παρά τη μεσαία έντασή του, αποτελεί υπενθύμιση της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής. Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στο ρήγμα της Ανατολίας, ένα από τα πιο ενεργά σεισμικά συστήματα στον κόσμο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4», στην ΕΡΤ, υπενθύμισε τη συσχέτιση σεισμικών δονήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στη Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα. Τότε, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε κάποια επίδραση από τον έναν στον άλλον. Δύο μήνες μετά, σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος όμως δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα, όταν ο σεισμός αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούμε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όχι».
Ο φόβος για την Κωνσταντινούπολη
Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι αυτός μπορεί να είναι προάγγελος μεγαλύτερου γεγονότος, τονίζοντας την εκτίμηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας: «Προβλέπεται σεισμός της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ, βάσει των διαστάσεων του ρήγματος που παραμένει ανέπαφο. Ένας τέτοιος σεισμός θα ισοπεδώσει το ένα τρίτο των παλαιών κατασκευών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και το ένα τρίτο των νέων που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μόνο το υπόλοιπο ένα τρίτο θεωρείται ανθεκτικό».

Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κατασκευές, αλλά ο πληθυσμός. «Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο. Η ανθρώπινη έκθεση είναι το μεγαλύτερο ρίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
People sit in front of the Bosforus strait in Istanbul downtown, Turkey, Friday, Aug. 8, 2014. Turks vote Sunday in the country’s first direct presidential election. Prime Minister Recep Tayyip Erdogan is widely seen as the front-runner in the race to replace Abdullah Gul. Other candidates are Ekmeleddin Ihsanoglu, the former chief of the Organization of Islamic Cooperation, and Kurdish politician Selahattin Demirtas. (AP Photo/Emilio Morenatti)
«Νομοτελειακά θα σπάσει το ρήγμα»
Ο καθηγητής υπενθύμισε πως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, η επιστημονική κοινότητα είχε προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ θα εκδηλωνόταν έως το 2020. «Η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε. Όμως, όσο περνά ο καιρός, το ρήγμα συγκεντρώνει ενέργεια, και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ένταση στο επόμενο χτύπημα. Είναι βέβαιο, είναι νομοτέλεια, ότι θα σπάσει» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 12 τμήματα, εκ των οποίων τα 11 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Το μοναδικό που παραμένει άθικτο είναι αυτό που αφορά την Κωνσταντινούπολη.
«Μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα. Δεν το αποκλείουμε. Κατά μέσο όρο, ένας επόμενος μεγάλος σεισμός εκδηλώνεται μέσα σε δύο-τρία χρόνια. Όταν συμβεί, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, για να διαπιστωθεί αν οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν μπορούν να επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο» κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ, όπου συνομίλησε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τη σύνδεση των σεισμών που σημειώνονται στην Τουρκία με εκείνους που καταγράφονται στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στην Τουρκία, στη Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε τον σεισμό στην Αθήνα.
Μετά από τον σεισμό στην Αθήνα διαπιστώσαμε ότι κάποια σχέση είχε με τον σεισμό στην Τουρκία και κάπως επηρέασε. Μετά από δύο μήνες είχαμε τον άλλον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία που δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα επηρεαζόμαστε όταν γίνεται σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας, γιατί όταν γίνεται κάπου αλλού δεν επηρεαζόμαστε καθόλου».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής αποκάλυψε κρίσιμες επιστημονικές εκτιμήσεις για την Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας πως η σεισμική απειλή στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή: «Τώρα λέμε για την Κωνσταντινούπολη ότι έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προβλέπει, εκτιμά έναν σεισμό της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ με βάση τις διαστάσεις του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμα. Αυτό για την Κωνσταντινούπολη σημαίνει ισοπέδωση του 1/3 των κατασκευών που είναι παλιές, του 1/3 των καινούριων κατασκευών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το υπόλοιπο 1/3 είναι καλές κατασκευές».
Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη: «Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση, που είναι 17 εκατομμύρια μέσα σε έναν στενό χώρο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη χρονική καθυστέρηση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, η οποία εντείνει την πίεση στο ρήγμα και αυξάνει την πιθανότητα μιας καταστροφικής δόνησης: «Μετά τον σεισμό του 1999 η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνέκλινε ότι θα έχουμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέχρι το 2020.
Δεν έγινε. Είχαμε πέσει έξω στις προβλέψεις. Όσο περνάει το χρονικό διάστημα, γεμίζει ενέργεια το ρήγμα και θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό. Είναι νομοτέλεια ότι θα σπάσει αυτό το ρήγμα. Τα 12 κομμάτια που συγκροτούν το ρήγμα της Ανατολίας έχουν σπάσει. Το τελευταίο που δεν έσπασε είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης. Νομοτελειακά θα σπάσει».
Ολοκληρώνοντας, ο καθηγητής επεσήμανε ότι, αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η χρονική στιγμή, το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή είναι άμεσο και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση:
«Μπορεί να είναι και από μέρα σε μέρα, δεν το αποκλείουμε, αλλά ένας μέσος όρος που εκδηλώνεται ο δεύτερος σεισμός είναι της τάξεως των 2-3 ετών. Πρέπει να γίνει ανάλυση αυτού του σεισμού όταν εκδηλωθεί και στη συνέχεια να υπολογίσουμε αν αυτές οι δυνάμεις μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα».