Δείτε τις 7 Τροφές που δεν Πρέπει να Ξαναζεστάνετε Ποτέ

Δείτε τις 7 Τροφές που δεν Πρέπει να Ξαναζεστάνετε Ποτέ

Η επαναθέρμανση των περισσευμάτων είναι μια βολική και οικονομική συνήθεια, αλλά κρύβει κινδύνους. Ορισμένα τρόφιμα, λόγω της χημικής τους σύνθεσης ή του τρόπου με τον οποίο φιλοξενούν βακτήρια, μπορούν να μετατραπούν σε δυνητικούς κινδύνους για την υγεία, προκαλώντας τροφική δηλητηρίαση ή ακόμα και την παραγωγή τοξικών ουσιών. Η μη σωστή ψύξη και η επανέκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τον βασικό ένοχο. Δείτε ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεστάνετε.


Ο κύριος κίνδυνος προέρχεται από δύο παράγοντες: την ανάπτυξη βακτηρίων και τη μετατροπή χημικών ενώσεων. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες ή άμυλο αποτελούν ιδανικό έδαφος για την ταχεία ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η Salmonella ή ο Bacillus cereus, εάν δεν ψυχθούν γρήγορα. Παράλληλα, ορισμένα λαχανικά περιέχουν φυσικά νιτρικά άλατα τα οποία, με την επανειλημμένη θέρμανση, μετατρέπονται σε νιτρώδη, ουσίες που μπορεί να είναι καρκινογόνες.


 

Οι 7 Τροφές-Κλειδί που Απαιτούν Προσοχή:

 

  1. Ρύζι: Περιέχει συχνά σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus. Εάν το μαγειρεμένο ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνες. Η απλή επαναθέρμανση δεν τις καταστρέφει.

  1. Κοτόπουλο: Η πρωτεϊνική σύνθεση του κοτόπουλου αλλάζει κατά την επανειλημμένη θέρμανση. Εάν δεν ζεσταθεί ομοιόμορφα και πολύ καλά, ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης από Salmonella.

  1. Πατάτες: Το κύριο πρόβλημα προκύπτει όταν οι μαγειρεμένες πατάτες ψύχονται αργά σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium botulinum, του οποίου η τοξίνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

  1. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες που διασπώνται γρήγορα μετά το μαγείρεμα. Η επαναθέρμανση μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές και πόνο στο στομάχι.
Σχετικά:  Καρκίνος παγκρέατος: Δύο πρώιμα σημάδια ενός συχνά θανατηφόρου καρκίνου

  1. Σπανάκι & Άλλα Νιτρούχα Λαχανικά: Το σπανάκι, το σέλινο, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, μετατρέπουν αυτά τα νιτρικά σε νιτρώδη κατά την επανειλημμένη θέρμανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο.

  1. Αυγά: Τα αυγά, λόγω της υψηλής τους πρωτεϊνικής σύνθεσης, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν ξαναζεσταίνονται, ειδικά αν έχουν μαγειρευτεί και μείνει εκτός ψυγείου.

  1. Θαλασσινά: Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι ευάλωτα στα βακτήρια. Το σωστό είναι να καταναλώνονται αμέσως μετά το μαγείρεμα. Η επαναθέρμανση μπορεί όχι μόνο να αλλοιώσει τη γεύση και την υφή, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.


Για όλα τα υπόλοιπα περισσεύματα, θυμηθείτε τους χρυσούς κανόνες ασφαλείας: ψύξτε τα αμέσως (μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα), αποθηκεύστε τα σε ρηχά δοχεία και ζεστάνετέ τα μία μόνο φορά μέχρι να αχνίσουν. Η εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 74°C για να εξουδετερωθούν τα βακτήρια.


 

 

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι προτεραιότητα. Όταν πρόκειται για τις επτά αυτές τροφές, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να τις καταναλώσετε αμέσως ή, αν έχουν περισσέψει, να τις απορρίψετε, ειδικά αν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο αποθήκευσής τους. Ένα μικρό τίμημα είναι καλύτερο από μια δυσάρεστη περιπέτεια υγείας.

Σχετικές δημοσιεύσεις