Μελανιές… από το πουθενά: Οι σοβαpές παθήσεις που κpύβουν, τι δείχνει το κάθε σημείο, πότε να τρέξετε σε γιατρό

Μελανιές… από το πουθενά: Οι σοβαpές παθήσεις που κpύβουν, τι δείχνει το κάθε σημείο, πότε να τρέξετε σε γιατρό

Οι μελανιές στο σώμα μας, που δεν έχουν προκληθεί από κάποιον τραυματισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις σημάνουν τον συναγερμό για την κατάσταση της υγεία μας.

Συγκεκριμένα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να σπεύσουμε στον γιατρό.

μελανιές

Γιατί και σε ποιες περιπτώσεις προκαλούνται οι μελανιές
Αρχικά οι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και εκχυμώσεις στο δέρμα. Σύμφωνα με το iatropedia, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ανέβει το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό συχνά προκαλεί ανησυχία για το ποια ήταν η πραγματική αιτία. Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.

Έκθεση στον ήλιο: Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Παρενέργειες από φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος και να προκαλέσει μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων.

Έλλειψη βιταμινών: Η ανεπάρκεια βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ, καθώς και η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.

Διαβήτης: Οι πάσχοντες από διαβήτη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την κυκλοφοριακό τους σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.

Αιματολογικές νόσοι: Υπάρχουν διάφορες αιματολογικές ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες. Αυτές είναι η σήψη, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων.