Κουράζεστε εύκολα ή νιώθετε μονίμως κουρασμένοι; Πόσο κινδυνεύετε από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Κουράζεστε εύκολα ή νιώθετε μονίμως κουρασμένοι; Πόσο κινδυνεύετε από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα όλων των ανθρώπων. Αλλά τι συμβαίνει όταν σε κάποιον επέρχεται πιο γρήγορα η κόπωση; Είναι πιθανό να μην ευθύνεται η ηλικία του αλλά πρόκειται για προειδοποιητικό σημάδι επικείμενου εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Νέα μελέτη χρησιμοποίησε δύο τρόπους υπολογισμού του 10ετούς κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε 625 άτομα. Μέση ηλικία τα 68 έτη. Στη συνέχεια, 4,5 χρόνια αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ κόπωσης. Με αργό περπάτημα επί πέντε λεπτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διέτρεχαν υψηλότερο αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι η κόπωση επήλθε γρηγορότερα.

Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη σε όσους ήταν παχύσαρκοι και όσους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, κάτι που υποδεικνύει ότι η πρόληψη και η φροντίδα της καρδιαγγειακής υγείας μπορεί να μειώσει τον βαθμό κούρασης που αισθάνεται κανείς.

Το περπάτημα στο διάδρομο διευκόλυνε τον υπολογισμό της κόπωσης, κάτι που είναι γενικά υποκειμενικό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η κόπωση συνήθως υπολογίζεται με μια κλίματα από το 1 έως το 10 και αναφέρεται ως κούραση ή χαμηλή ενέργεια, δεν αποδίδει ωστόσο ακριβώς τη σωματική καταπόνηση, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Jennifer Schrack, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

«Ακόμη και αν είστε εξαντλημένοι επειδή έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι, θεωρείται κάτι απλό, καθώς απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια για να ανταπεξέλθετε. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν όμως ότι η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν δεν είναι η ελάχιστη, είναι προειδοποιητικό σημάδι για την καρδιαγγειακή τους υγεία» πρόσθεσε.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα βασικό σύμπτωμα καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η εύκολη κόπωση. Αν λοιπόν κουράζεστε πιο εύκολα, θα μπορούσε να οφείλεται στην καρδιαγγειακή σας υγεία» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.