Πως να φτιαξέτε παραδοσιακά Πασχαλινά Σμυρνέικα κουλουράκια
Φτιάξτε νόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά αφράτα και τραγανά κουλουράκια από τη Σμύρνη.
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κρόκους, από μεσαία αβγά
100 γρ. γάλα
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
Για το άλειμμα
1 κρόκο, αραιωμένο σε λίγο νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το γάλα, τον χυμό, το κονιάκ, τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και 2 κ.σ. από το αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 10-15 δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα.
Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και πλάθουμε κουλουράκια 30 γρ. στο σχέδιο της αρεσκείας μας. Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε το κάθε ταψί ξεχωριστά για 20-25 λεπτά.
Σερβίρουμε.
πηγή : akispetretzikis.com