Ελλαδα-Τουρκία! Η μυστική συμφωνία της Τουρκίας !

Τι διαβεβαιώσεις πήρε η Τουρκία για να μαζέψει το Oruc Reis: Ο πραγματικός λόγος και η μυστική συμφωνία

Γιατί πραγματικά μάζεψε η Τουρκία το Oruc Reis στην Αττάλεια; Τι διαβεβαιώσεις πήρε και τι έχει συμφωνήσει;

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αποχώρησε το Oruc Reis είναι γιατί οι Τούρκοι πήραν διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ, της ΗΠΑ δια του υπουργού Εξωτερικών του Pompeo και από την Γερμανία ότι θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με την Ελλάδα.

Η αποχώρηση του Oruc Reis του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας – ένα από τα 5 που διαθέτει από τις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη για την Ανατολική Μεσόγειο.

-Τι συνέβη και αποχώρησε το Oruc Reis;

-Τι σηματοδοτεί για τον διάλογο Ελλάδος – Τουρκίας που ξεκινάει άμεσα και πέραν του πλαισίου του ΝΑΤΟ;

-Τι πρόκειται να συμβεί;
Απαντήσεις

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis δεν αποχώρησε από την ζώνη Νοτίως του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου στην περιοχή όπου δυνητικά υφίσταται η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της Ελλάδος για προγραμματισμένες δραστηριότητες, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Να τονιστεί ότι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη νοείται η έκταση από την ξηρά ηπειρωτική ή νησιωτική – με βάση το διεθνές δίκαιο για την θάλασσα του 1982 – έως και 200 ναυτικά μίλια ή 370 χιλιόμετρα.

Επίσης οι Τούρκοι δεν ανησύχησαν τόσο για τις κυρώσεις που δεν σχεδίαζε να επιβάλλει η ΕΕ για την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας.

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αποχώρησε το Oruc Reis είναι γιατί οι Τούρκοι πήραν διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ, της ΗΠΑ δια του υπουργού Εξωτερικών του Pompeo και από την Γερμανία ότι θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με την Ελλάδα.

Για την Τουρκία η εξέλιξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας γιατί έχει μια πιθανότητα μέσω της ελληνικής συναίνεσης να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κατευθύνθηκε στην Αττάλεια το τουρκικό λιμάνι μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengis Han ένα άλλο ερευνητικό σκάφος το Kanuni Drilling Ship αντί της Μεσογείου θα μετακινηθεί στην Μαύρη Θάλασσα για να στηρίξει την προσπάθεια εξορύξεων και ερευνών του άλλου τουρκικού πλοίου Fatih.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Dönmez ανέφερε ότι το «Το Kanuni Drilling Ship, του οποίου οι προετοιμασίες συνεχίζονται, θα ξεκινήσει να τρυπάει στη Μαύρη Θάλασσα και θα προστεθεί στις έρευνες που διεξάγει ήδη το Fatih»

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί το Kanuni οι τούρκοι σχεδίαζαν να το χρησιμοποιήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα το στέλνουν στην Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία όπως έγκαιρα είχαμε αναφέρει.

Η Τουρκική προπαγάνδα και τι έπεται;

Η Τουρκία έως σήμερα σκοπίμως και με στρατηγική έχει θέσει πολλά ζητήματα στο τραπέζι

-Αναφέρει ότι ένα ελληνικό νησί το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων άπαξ και απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

-Αναφέρει ότι υπάρχουν 13 νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνώς συνθηκών, οπότε η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Είναι τα νησιά που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

-Αναφέρει ότι υπάρχουν 12 με 14 νησιά που κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης έχουν στρατιωτικοποιηθεί, παρ΄ ότι ισχύει το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης.

-Αναφέρει ότι υπάρχει πλήθος νησίδων και βραχονησίδων όπου θεωρούνται γκρίζες ζώνες.

-Αμφισβητεί την δυνατότητα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.

Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος είναι 3 ναυτικά μίλια και ότι τα νησιά έως 3 ναυτικά μίλια από την Τουρκία ανήκουν στην Τουρκία πλην αυτών που αναφέρονται στην Συνθήκη της Λωζάνης.

-Η Τουρκία επικρίνει την Ελλάδα για την διπλή στρατηγική της στο Αιγαίο στα 6 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα και στα 10 ναυτικά μίλια ο εναέριος χώρος.

Τι πρόκειται να συμβεί; – To απόλυτο επίκεντρο η ΑΟΖ του Καστελόριζου

Η Τουρκία σκοπίμως έχει ανοίξει τόσα πολλά θέματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να παραχωρήσει κάποιες από τις διεκδικήσεις της… επιτυγχάνοντας τον βασικό στόχο.

Να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι παρά τις εμπλοκές που είχαν υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ την Βορειοατλαντική Συμμαχία… ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος έχει ξεκινήσει.

Επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα πριν την έγγραφη συμφωνία για το Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι απόδειξη ότι πλησιάζει το deal… θα ξεκινήσει επίσημα διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας και εκτός ΝΑΤΟ με στόχο να επιλυθούν κάποια από τα βασικά ζητήματα.

Η Τουρκία έχει ένα βασικό θέμα, θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και εάν η Ελλάδα συναινέσει, η Τουρκία θα εγκαταλείψει μεγάλο μέρος των άλλων αξιώσεων της.

Το θέμα αυτό το έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα καθεστώς συνδιαχείρισης της ΑΟΖ του Καστελόριζου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος – ίσως και να συσταθεί κοινή ελληνοτουρκική εταιρία ερευνών –

Το βασικό θέμα της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση – νόμιμη – νοτίως του Καστελόριζου ώστε να έχει κάποια νομιμοποίηση η ΑΟΖ με την Λιβύη ή σε ένα βασικό σενάριο να εγκαταλείψει την ΑΟΖ με την Λιβύη αρκεί να έχει ισχυρή θαλάσσια δικαιοδοσία νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

Πως αντιμετωπίζουν οι τούρκοι στρατηγικοί την αποχώρηση του Oruc Reis;

Ο Πρώην τούρκος ναύαρχος Cem Gürdeniz αναφέρει ότι η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στην περιοχή.

Η κυριαρχία και οι πρωτοβουλίες είναι πάντα στην Τουρκία.

Ο στόλος της Τουρκίας, του ναυτικού και των σεισμικών γεωτρήσεων έχουν δική τους στρατηγική.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία χάριτος για να δώσει την ευκαιρία στη διπλωματία.

Είμαι βέβαιος ότι μια νέα κίνηση θα έρθει ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, ελπίζω ότι θα υπάρξει μια νέα ανακοίνωση NAVTEX με βάση 26 μοίρες στο ανατολικό μήκος εάν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει.

Τότε θα καταλάβουν ποιες θα είναι οι παρενέργειες για το Καστελόριζο.

Όμως ακόμη και αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis για να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

Ο διάλογος αυτός έχει μεγάλη πιθανότητα να αποδώσει αρκεί να υπάρξει συμβιβασμός για την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Γεωπολιτικός Αναλυτής

(Ο Γεωπολιτικός Αναλυτής είναι ένας πολύπειρος γνώστης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων που συνεργάζεται με το bankingnews για την ώρα υπό καθεστώς ανωνυμίας για ειδικούς λόγους)