Κορoνοϊός: Ο Τσιόρδας επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην άμυνα κατά του ιού
Ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδυάζεται με βαρύτερη εκδήλωση της νόσου.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία της επάρκειας σε βιταμίνη D, που φαίνεται ότι συμβάλλει στην άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, επικαλούμενες έρευνες που δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονται με βαρύτερη νόσο.
Αναλυτικά, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δεδομένα για τη συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με τη βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια. «Εμείς δεν είμαστε από αυτές αλλά, παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ευρήματα μελετών δείχνουν ότι «χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D -και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που οριοθετούν αυτήν την ανεπάρκεια έλλειψης βιταμίνης D- σχετίζονται με βαρύτερη νόσο», καθώς και ότι η βιταμίνη D «παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε μία χώρα που έχει ηλιοφάνεια να έχουμε επαρκή ηλιοφάνεια, αλλά και ελλείψει τροφής, ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότεροι έλλειψη βιταμίνης Δ, επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Δ στον οργανισμό, και για άλλους λόγους που αφορούν τα οστά και πέραν της άμυνας μας εναντίον των λοιμώξεων». Πάντως, διευκρίνισε ότι με την άρση των μέτρων, οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την πιθανότητα χορήγησης της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;
Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα.
Στρείδια
Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Τόφου
Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι.
Μανιτάρια
Το ήξερες ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Αβγά
Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.
Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
Στα ψυγεία των supermarkets μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Αλλαντικά
Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.
Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Δημητριακά πρωινού
Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. Μπορείτε να δείτε ποια διαβάζοντας τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D
Στην αγορά κυκλοφορούν χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D. Βέβαια θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση τους, καθώς συχνά οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη.
Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή.
Μαργαρίνη
Το αγαπημένο σου άλειμμα για τις φρυγανιές σου προσφέρει και βιταμίνη D, εκτός από ωραία γεύση.
Με πληροφορίες από : www.olivemagazine.gr
Mgid