11 υγιεινές συνταγές για βραδινό, που ετοιμάζονται σε 15 λεπτά
Συνταγές νόστιμες, υγιεινές, γρήγορες κατάλληλες για βραδινό. Είναι έτοιμες σε 15 λεπτά.
Παρακάτω θα βρείτε όλες εκείνες τις συνταγές που είτε φτιάξαμε, είτε βρήκαμε για εσάς για να τις έχετε πρόχειρες όποτε δεν έχετε και εσείς το χρόνο να φτιάξετε κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Αυγά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Υλικά
4 κουτ.σούπας τοματοπολτό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4-8 αβγά (ανάλογα με την όρεξη)
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κοφτά γλυκιά ή καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή φρέσκια ρίγανη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέριφρεσκοτριμμένο
Ζεσταίνετε καλά σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνετε τον πελτέ, την πάπρικα και το σκόρδο και φέρνετε δυο-τρεις βόλτες. Σβήνετε με ¾ φλιτζανιού νερό, αλατίζετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε τη σάλτσα σκεπασμένη να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το νερό, περίπου 5-10 λεπτά.
Προσεχτικά σπάτε τα αβγά, τα αλατίζετε διακριτικά και σκεπάζετε με καπάκι. Όλη η ουσία είναι να ψηθεί το ασπράδι αλλά να βγει ζουμερός ο κρόκος, γι’ αυτό φροντίστε να τα κατεβάσετε από τη φωτιά μόλις στερεοποιηθεί το ασπράδι.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και τον μαϊντανό και τα τρώτε καυτά από το τηγάνι!
Tips
Αν θέλετε να δώσετε άρωμα παστουρμά στη σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε μισό κουταλάκι μοσχοσίταρο.
Αν την θέλετε πιο καυτερή, προσθέστε μια καυτερή, φρέσκια πιπερίτσα (διαβολάκι).
Είναι τέλεια για τα καλοκαιρινά βράδια όπου το μόνο που θέλει κανείς είναι να φάει κάτι ελαφρύ μαζί με ένα ποτήρι κρασί στη βεράντα.
Κοτόπουλο με ντοματίνια και βασιλικό
Υλικά
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο Νιτσιάκος, κομμένο σε χοντρές λωρίδες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
χυμό από μισό λεμόνι
8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
5-6 μεγάλα φύλλα βασιλικό φρέσκο, χοντροκομμένα
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά, αλλά μην το κάψετε.
Προσθέτετε το κοτόπουλο, το σκόρδο, το μίγμα μπαχαρικών, αλατίζετε και σοτάρετε μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί σχεδόν και να ροδίσει. Το γυρίζετε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτετε τα ντοματίνια και ανακατεύετε προσεκτικά. Μόλις βγάλουν τα ζουμάκια τους, πασπαλίζετε με τον βασιλικό και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δεν τα παραμαγειρεύετε γιατί δεν θέλετε να διαλυθούν και να γίνουν σάλτσα.
Tips
Το μυστικό είναι να βγει ζουμερό το κοτόπουλο. Με ένα μαχαίρι προσεχτικά χαράζετε ένα κομμάτι για να το δείτε στο εσωτερικό. Τη στιγμή που από ροζ γίνεται άσπρο πρέπει να βιαστείτε να το κατεβάσετε από τη φωτιά.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με ψαρονέφρι αλλά και με φιλέτο ψαριού.
Το μυστικό σε αυτή τη συνταγή είναι να έχετε κομμένο το κοτόπουλό σας σε μπουκίτσες. Έτσι δεν θα χρειαστεί πολύ ψήσιμο.
Λινγκουίνι με λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα
Υλικά
1 πακέτο λινγκουίνι ή σπαγγέτι
100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 λεμόνια ξύσμα και χυμός
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
100ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Βάζετε και βράζετε τα λινγκουίνι μέσα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
Στο μεταξύ αναμιγνύετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το μαϊντανό σε ένα μεγάλο μπολ.
Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και κρατάτε λίγο από το νερό τους. Ξαναρίχνετε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, προσθέτετε τη σάλτσα λεμονιού και ανακατεύετε καλά πάνω στη φωτιά.
Προσθέτετε και λίγο από το νερό που κρατήσατε για να γίνει πιο μελάτη η σάλτσα. Τέλος προσθέτετε τον περισσότερο μαϊντανό και ανακατεύετε ξανά. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, γαρνίροντας με λίγο επιπλέον μαϊντανό και παρμεζάνα.
Μια μακαρονάδα που θα λατρέψετε γιατί είναι γρήγορη και πολύ πολύ νόστιμη. Αν δεν θέλετε να φάτε υδατάνθρακες το βράδυ μπορείτε πολύ απλά να αντικαταστήσετε το λινγκουίνι με μακαρόνια από φακές.
Σολωμός με πέστο (δεν έχετε ξαναφάει έτσι τον σολωμό)
Είναι από τις τροφές που μπορούν να είναι έτοιμες πάρα πολύ γρήγορα. Μέσα σε 10-15 λεπτά ο σολωμός μπορεί να ψηθεί και μάλιστα πολύ καλά. Για να φτιάξετε αυτήν την πεντανόστιμη συνταγή (η σάλτσα πέστο θα τον απογειώσει) θα χρειαστείτε μόλις 5 υλικά.
Υλικά
4 φιλέτα σολωμού
4-6 κ.σ. έτοιμη πέστο (θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ σε βαζάκια)
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε τα φιλέτα σολωμού σε ένα κομμάτι λαδόκολας μέσα σε ταψί με την πέτσα προς τα κάτω.
Απλώστε από πάνω πέστο, ανακατέψτε την παρμεζάνα με τη φρυγανιά και πασπαλίστε από πάνω.
Ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και ψήστε για 10 λεπτά.
Σερβίρετε με μια ντοματοσαλάτα ή με ψητά μανιτάρια που μπορείτε να ψήσετε σε λαδόκολα στην τοστιέρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλατοπιπερώσετε τα μανιτάρια σας, να τα αλείψετε ελαφρώς με ελαιόλαδο και να τα απλώσετε σε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού στην τοστιέρα σας ή στον φούρνο. Αφήστε τα για 15-20 λεπτά και βγάλτε τα.
Κυπριακές πίτες με μανιτάρια και χαλούμι
Υλικά
ελαιόλαδο
4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 πακετάκι χαλούμι κομμένο στα 12
4 κυπριακές πίτες
4 κ.σ. χούμους (θα βρείτε έτοιμο στο σούπερ μάρκετ)
4 ψητές πιπεριές (θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ σε βαζάκια)
4 χούφτες ρόκα
Εκτέλεση
Ζεστάνετε σε ένα τηγανάκι 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάλτε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε τα με λίγο αλάτι. Προσθέστε και το σκόρδο. Δεν θα πάρει πολύ. Μόλις μερικά λεπτά.
Σε ένα άλλο τηγανάκι ζεστάνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήστε το χαλούμι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Ζεστάνετε τις πίτες στην τοστιέρα.
Ανοίξτε τις στη μέση και απλώστε από κάτω χούμους. Έπειτα βάλτε μανιτάρια, χαλούμι, πιπεριές και λίγη ρόκα. Σερβίρετε.
Αραβικές πίτες με σαλάτα και μια σούπερ υγιεινή σως που θυμίζει μαγιονέζα
Ένα πακέτο πλυμένη σαλάτα (από το σούπερ μάρκετ)
Μια ντομάτα
Ένα κρεμμύδι
2 καρότα
8 κ.γ. γιαούρτι
4 κ.γ. μουστάρδα
4 κ.γ. κέτσαπ
4 μικρές αραβικές πίτες
λίγο αλάτι
λίγο λεμόνι
Ξεκινήστε κόβοντας τη ντομάτα σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε ροδέλες και τρίβοντας τα καρότα στον τρίφτη.
Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί με τη σαλάτα σε ένα μπολ.
Ρίξτε μέσα στο μπολ το γιαούρτι, την μουστάρδα και την κέτσαπ, λίγο αλάτι και λίγο λεμόνι. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.
Χωρίστε το μείγμα στα 4 και αφού ζεστάνετε στην τοστιέρα τις αραβικές πίτες βάλτε στην καθεμιά λίγο από το μείγμα.
Τυλίξτε και το βραδινό σας είναι πανέτοιμο.
Φαχίτας με γαρίδες… σαν να λέμε μικρές τορτίγιες με γαρίδες και πιπεριές
Είναι ένα πανεύκολο μεξικάνικο φαγητό που πραγματικά θα έχετε έτοιμο σε 15 λεπτά. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
370 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιαντρο
1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
8 μικρές τορτίγιες
λίγο λάιμ και κόλιαντρο για το σερβίρισμα
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόψτε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λωρίδες για το φαχίτας και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε.
Απλώστε τις γαρίδες σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μέσα στον φούρνο μαζί με τα λαχανικά. Ψήστε για 8-10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Σερβίρετε μέσα σε τορτίγιες πασπαλίζοντας λίγο λάιμ και λίγο κόλιαντρο.
Συνταγές για το βράδυ
Ρύζι μπασμάτι με μπέικον και μάνγκο
Ντάξει, τώρα σας έφτιαξα. Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι μέσα σε 15 λεπτά μπορείτε να έχετε έτοιμη και γκουρμεδιά; Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε:
8 λωρίδες μπέικον κομμένες σε μικρά κομματάκια
1 μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σσε κυβάκια
2 φλ. ρύζι μπασμάτι που θέλει μόνο 10 λεπτά για να βράσει
Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε μέσα το μπέικον. Σοτάρετε για 5-6 λεπτά. Χύστε το λίπος εκτός από 1-2 κ.σ. από αυτό.
Μέσα στο τηγάνι σοτάρετε και το μάνγκο για 2-3 λεπτά.
Την ίδια ώρα βράστε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Στραγγίστε το.
Προσθέστε μέσα στο τηγάνι το μπέικον και το ρύζι και ανακατέψτε μαζί με το μάνγκο για 2-3 λεπτά.
Σερβίρετε.
Τόνο σε τοστ έτοιμο σε λιγότερο από 15 λεπτά
Εύκολο, γρήγορο, σίγουρα έτοιμο σε 15 λεπτά. Μπορείτε να φάτε 2 από αυτά και να νιώσετε σούπερ χορτάτοι. Για να τα φτιάξετε θα χρειαστείτε:
1 τόνο σε κονσέρβα με ελαιόλαδο
1/4 από μια κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
το πράσινο μέρος από 2 πράσα κομμένο σε ροδέλες
2 κ.γ. κάπαρη ψιλοκομμένη
1 κ.γ. θυμάρι
2 κ.σ. μαγιονέζα light (αντί για μαγιονέζα ανακατέψτε 4 κ.γ. γιαούρτι, 2 κ.γ. μουστάρδα και 2 κ.γ. κέτσαπ)
χυμό από 1/2 λεμόνι
λίγο κόκκινο πιπέρι
4 φέτες ψωμί
ελαιόλαδο
φέτες από μαλακό τυρί που λιώνει (προτιμώ το asiago pressato που βρίσκω σε σούπερ μάρκετ)
Μέσα σε ένα μπολ ανακατέψτε τον τόνο, την κόκκινη πιπεριά, τα πράσα, την κάπαρη, το θυμάρι, τη μαγιονέζα, το λεμόνι, το κόκκινο πιπέρι.
Πάνω στο ψωμί βάλτε το μείγμα σας. Από πάνω απλώστε λίγο τυρί και βάλτε στον φούρνο για μερικά λεπτά. Θέλετε απλά να λιώσει το τυρί.
Σερβίρετε αμέσως.
Σύκα με γκοργκοντζόλα πάνω σε ψωμί
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργη αυτή η συνταγή αλλά αν τη δοκιμάσετε θα θέλετε να την τρώτε ξανά και ξανά. Για να την φτιάξετε θα χρειαστείτε:
6 λεπτές φέτες ψωμί με προζύμι
2-3 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. φύλλα από θυμάρι
6 φέτες τυρί γκοργκοντζόλα
5 ώριμα σύκα κομμένα στα 4
Ζεστάνετε στην τοστιέρα την γκοργκοντζόλα. Βάλτε ένα κομμάτι πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού και ψήστε λίγο στην τοστιέρα μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί. Βγάλτε το και ρίξτε από πάνω λίγο μέλι και πασπαλίστε με λίγο θυμάρι.
Βάλτε από πάνω τα σύκα και ψήστε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν θέλετε ρίξτε από πάνω λίγο μέλι ακόμα.
Συνταγές εύκολες και γρήγορες
Ομελέτα φούρνου έτοιμη σε 15 λεπτά
Υλικά
8 αυγά
½ φλιτζάνι γάλα
2 μικρές σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο τσένταρ,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μπουκετάκια μπρόκολου
2 φλιτζάνια σπανάκι
⅓ φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουνε το φούρνο στους180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μισή ποσότητα τυριού και την άλλη μισή την κρατάμε για αργότερα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε για περίπου 3 έως 5 λεπτά.
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα με νερό μαγειρεύουμε το μπρόκολο μέχρι να μαλακώσει. Αφού περάσουν 2 με 3 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί, περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το μίγμα με το μπρόκολο σε ένα πυρίμαχο τηγάνι μαζί με τα αυγά και το υπόλοιπο τυρί και τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο. Μαγειρεύουμε για περίπου 12 με 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά και σερβίρουμε.