Η Απόλυτη Συνταγή: Κουραμπιέδες, βουτυράτοι και αφράτοι
Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι κουραμπιέδες είναι ίσως το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κάθε Χριστούγεννα, στο σπίτι θα γίνουν τσακωμοί για τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες. Ποιος, δηλαδή, θα φάει τα περισσότερα!
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μπισκότο με πλούσια γεύση και αρώματα βουτύρου. Ποιο είναι το μυστικό για να βγουν μυρωδάτοι, τραγανοί και αφράτοι;
Μερικές συμβουλές για να φτιάχνετε τους καλύτερους κουραμπιέδες:
Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν.
Για να αφρατέψει καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, χρειάζεται πολύ δυνατό χτύπημα. Αντίθτετα, από τη στιγμή που θα προστεθεί το αλεύρι στο μείγμα, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα. Έτσι θα διατηρηθεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.
Το ψήσιμο γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ. Διαφορετικά ο κουραμπιές θα αποκτήσει τραχιά και σκληρή υφή, ενώ το χρώμα του δεν θα είναι άσπρο.
Απαραίτητο είναι να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη όταν ο κουραμπιές είναι κρύος. Αυτό πρέπει να συμβεί γιατί όταν είναι ζεστός, η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί μια χοντρή, μαλακή και πανιασμένη στρώση που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα.
Πάντα πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά στην πιατέλα γιατί απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία του περιβάλλοντος και νοτίζουν.
Για να τους διατηρήσετε για αρκετό διάστημα, αποθηκεύστε τους σε κουτί κατάλληλο για τρόφιμα που κλείνει ερμητικά.
Η συνταγή μας για κουραμπιέδες είναι δοκιμασμένη και πολύ αγαπημένη.
Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου.
750 γρ. βούτυρο σε μέτρια κομμάτια
60 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών κατά προτίμηση βιολογικών
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
350 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα
άφθονη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα κομμάτια βουτύρου και τη ζάχαρη άχνη για περίπου 15 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να γίνει πολύ αφράτο και λείο.
Κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, το γαρύφαλλο και το κονιάκ και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να
φτιάξουμε μια ομοιόμορφη και σχετικά σφιχτή ζύμη.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε μέχρι να απλωθούν στη ζύμη ομοιόμορφα.
Πλάθουμε με τα χέρια στρογγυλούς κουραμπιέδες ή στο σχήμα μισοφέγγαρου.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζουμε εκεί τους κουραμπιέδες. Ψήνουμε για περίπου 20 μέχρι να χρυσίσουν.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν και κατόπιν πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις
Επιμένουμε στο καλό χτύπημα βουτύρου-ζάχαρης άχνης για τέλεια αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό αποτέλεσμα!
Πηγή: mamapeinao.gr