Βιομηχανία Καράλης: Ποιος ο νέος γαλακτοβιομηχανικός κολοσσός που κατακτά τον κόσμο. Τρελά εκατομμύρια
Ποια η νέα γαλακτοβιομηχανία Καράλης που κατακτά τον κόσμο;
Σε νέα επένδυση που αφορά την κατασκευή νέας παραγωγικής και αποθηκευτικής πτέρυγας συνολικού ύψους 1,1 εκατ ευρώ προχώρησε η ηπειρωτική τυροκομική βιομηχανία Καράλης, η οποία αποτελεί η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εξαγωγής κεφαλογραβιέρας Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ).
Για την υλοποίηση των επενδύσεών της έχει αιτηθεί την υπαγωγή του σχετικού επενδυτικού προγράμματος στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και τον σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών.
Για το 2017 η ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία Καράλης παρουσίασε υψηλή ξανά διψήφια ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων, παρά τη μείωση της εμπορίας γάλακτος σε πρωτογενή μορφή, αυξάνοντας συγχρόνως την κερδοφορία της. Ειδικότερα οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 33,21 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,8%, σε σχέση με το 2016. , ενώ τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν αύξηση 13,2% και ανήλθαν στα 2,9 εκατ. ευρώ.
Δεύτερης γενιάς τυροκόμος, ο Κωνσταντίνος Καράλης κατάφερε να μετεξελίξει ένα μικρό οικογενειακό τυροκομείο σε μια από τις πιο σύγχρονες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Εκανε γνωστά τα παραδοσιακά τυριά της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.
Η κίνηση «ματ» έγινε το 1982, όταν αποφάσισε να χτυπήσει με τα τυριά του τη «φλέβα» χρυσού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. «Ηταν η εποχή που αναζητούσα τρόπους να εξασφαλίσω καλύτερες τιμές για τα τυριά μου» λέει ο Κ. Καράλης. «Βρήκα τελικά έναν συνεργάτη στην Αμερική και αρχίσαμε εξαγωγές κεφαλογραβιέρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά». Η διείσδυση στην αγορά της Αμερικής τον υποχρέωσε να παράγει και φέτα, την οποία ζητούσαν ιδιαίτερα οι έλληνες ομογενείς.
Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αποτέλεσε το εύνασμα για να επεκταθούν στη συνέχεια οι εξαγωγές στους ομογενείς της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σίδνεϊ) και τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο).
Το 1998 η γαλακτοβιομηχανία απέκτησε νέες υπερσύγρονες εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. στη Φιλοθέη της Αρτας. Η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 80.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.
Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία.
Σήμερα ηεταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα) καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.