6 πρωινά που θρέφουν τον εγκέφαλό σας!!!
6 πρωινά που θρέφουν τον εγκέφαλό σας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Το πρωί όταν ξυπνάτε χρειάζεστε άμεσα ένα πλούσιο και συνάμα θρεπτικό πρωινό καθώς έχετε μείνει αρκετές ώρες νηστικοί, λόγω του ύπνου. Πέρα όμως από τη θρέψη, το πρωινό γεύμα που αποτελείται από κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, μπορεί να σας «ακονίσει» τον εγκέφαλό και σας κάνει πιο συγκεντρωμένους και εύστροφους!
Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά ενός «ευφυούς» πρωινού;
Αρχικά ο ψευδάργυρος, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια κρίσιμη περιοχή για τη μάθηση και τη μνήμη, η βιταμίνη Β12 που διατηρεί τα έλυτρα που προστατεύουν τα νεύρα του εγκεφάλου και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που βοηθούν να κρατηθούν οι νευρώνες του εγκεφάλου ζωντανοί.
Επιπλέον, o εγκέφαλος δεν μπορεί ν’ αποθηκεύσει γλυκόζη, έτσι χρειάζεται τη συνεχή παροχή της από τη γλυκόζη του αίματος. Γι’ αυτό το λόγο τρόφιμα ολικής αλέσεως (πλούσια σε φυτικές ίνες) είναι ιδανικά και αποδίδουν σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης, κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Παρακάτω, ακολουθούν διάφορες εναλλακτικές πρωινών γευμάτων που θα κρατήσουν τα κύτταρα του εγκεφάλου σας υγιή, για δυνατό μυαλό!
Όποια εναλλακτική πρωινού και να επιλέξετε θυμηθείτε: ότι το μυαλό σας επωφελείται από μια γενικά καλά ισορροπημένη διατροφή γεμάτη από ποικιλία υγιεινών τροφίμων.
Τι μπορείτε να κάνετε με το ψωμί. Ψωμί ολικής άλεσης με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι: Το ψωμί ολικής άλεσης αποτελεί τον σύνθετο υδατάνθρακα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λάβει τη γλυκόζη. Συνάμα, τα καλά ω-3 λιπαρά που θα λάβετε από τη μαργαρίνη ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση! Καθημερινός και αγαπημένος συνδυασμός, που μπορεί να σας δώσει και πολλές γευστικές παραλλαγές αναλόγως τη γεύση της μαρμελάδας που θα προτιμήσετε.
Όχι τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη. Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό του εγκεφάλου, τη χολίνη, η οποία είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β, βρίσκεται στα αυγά και έχει φανεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Εναλλακτικές πρωινού που θα σας παρέχουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Το χορταστικό γαλακτοκομικό σας. Γιαούρτι 2% (περιέχει βιταμίνη Β12) με καρύδια (καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων) και φρούτα π.χ. μπανάνα ή μούρα (καλές πηγές αντιοξειδωτικών). Η πρωτεΐνη του γιαουρτιού, σε συνδυασμό με τα καρύδια και τα φρούτα (πλούσια σε φυτικές ίνες), αφομοιώνονται αργά δίνοντας σταθερή ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού.
Τα καλά λιπαρά στο πρωινό. Τι καλύτερο από το να αντικαταστήσετε το ζωϊκό βούτυρο με φυτική μαργαρίνη την ώρα που φτιάχνετε το πρωινό σας τοστ ή όταν αλείφετε τις φρυγανιές σας; Αποτελεί μία επιλογή που αυξάνει την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά που περιέχει το βούτυρο. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες από το ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή τις φρυγανιές θα σας βοηθήσουν να μείνετε σε εγρήγορση μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.
Δημητριακά ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς. Τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για τη συγκέντρωση και βοηθούν το μυαλό σας να παραμείνει υγιές με την πάροδο του χρόνου. Συνοδεύστε τα με ξηρούς καρπούς, που είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία έχει συνδεθεί με μικρότερο ποσοστό εξασθένησης της γνωσιακής λειτουργίας, καθώς προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου.
Συνοδεύετε με φρέσκα φρούτα εποχής. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής μας άμυνας. Επίσης, φαίνεται να συμβάλουν στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου από την εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που εμπλέκονται σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
ΠΗΓΗ: www.mednutrition.gr