Το φανταστικό γλυκό της ημέρας: Εύκολο και σιροπιαστό ραβανί
Ρεβανί ή Ραβανί: Είναι το παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.
Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, revani, στον Αραβικό κόσμο επίσης όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα.
Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.
Για το Ραβανί θα χρειαστείτε
340 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. ζάχαρη
250 ml σπορέλαιο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 μεγάλα αυγά
1 κάψουλα βανίλια
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 1/2 κ.γ. baking powder
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
800 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
Φλούδες λεμονιού
1 κ.σ. γλυκόζη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 °C Κελσίου.
Στο μίξερ χτυπάτε το σπορέλαιο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, την βανίλια και το ξύσμα. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το baking powder.
Προσθέτετε τα υλικά κοσκινισμένα στο μείγμα και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μέτριο ταψί και προσθέτετε το μείγμα.
Ψήνετε για 45 λεπτά στους 180 °C Κελσίου.
Μόλις βάλετε το ρεβανί να ψηθεί βράζετε τα υλικά του σιροπιού. Όταν το ρεβανί είναι έτοιμο το σιροπιάζετε κουταλιά κουταλιά.
Αφήνετε 4 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρετε!
ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr