Έρχεται το… «πολυχάπι»! ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ…

Έρχεται το… «πολυχάπι»! ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ…

Στη δημιουργία πολυφαρμάκων/πολυχαπιών στρέφονται οι φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να απαλλάξουν τους ασθενείς από τη λήψη πολλών φαρμάκων καθημερινά, αλλά και για να διευκολύνουν τη συμμόρφωση τους στη φαρμακευτική αγωγή.

Ήδη σήμερα ο ασθενής αντί να παίρνει μια χούφτα χάπια την ημέρα, μπορεί να λαμβάνει ένα μόνο και έτσι να ρυθμίζεται και η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη.

«Η υπέρταση είναι πολύ κοινός και συχνός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Το 40% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. Από τους υπερτασικούς που παίρνουν φάρμακα μόνο ένα 40% έχει ρυθμίσει την πίεσή του.

Κι ένας από τους λόγους της φτωχής ρύθμισης της πίεσης είναι ότι μερικές φορές οι ασθενείς ξεχνούν ή δυσκολεύονται για διάφορους λόγους και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους ή κάποιες δόσεις φαρμάκου.

Η λογική της φαρμακοβιομηχανίας είναι μήπως μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα χάπι δύο ή τρεις ουσίες. Αυτό είναι οι λεγόμενοι σταθεροί συνδυασμοί των δύο ή τριών φαρμάκων.

Πραγματικά, παίρνοντας ο ασθενής μία φορά την ημέρα ένα χάπι αντί να παίρνει τρία, διευκολύνεται αυτό που λέμε συνεργασιμότητα ή συμμόρφωση στη θεραπεία» επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Κώστας Τσιούφης, στο περιθώριο των σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιούφης εξήγησε ότι εκτός από την αυξημένη πίεση οι υπερτασικοί ασθενείς, σε ένα ποσοστό 70%-80%, έχουν και υψηλές τιμές χοληστερίνης και ένα ποσοστό 20% από αυτούς είναι διαβητικοί. «Αυτός ο ασθενής στο τέλος της ημέρας θα χρειαστεί να πάρει μια χούφτα χάπια.

Διαβάστε επίσης:  Αυτή είναι η κοινή σαλάτα που αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!

Δυο-τρία χάπια για την πίεση, δύο έως τέσσερα χάπια για το σάκχαρο και ένα έως δύο για τη χοληστερίνη.

Όπως καταλαβαίνετε, μαζεύονται γύρω στα 10 χάπια την ημέρα. Γι’ αυτό σήμερα έχουν φτιαχτεί πολυφάρμακα, δηλαδή ένα χάπι που έχει μέσα κάποια αντιυπερτασικά, έχει φάρμακο για τη χοληστερίνη και μπορεί να έχει και ασπιρίνη, την οποία συνήθως δίνουμε για πρωτογενή πρόληψη. Έτσι, με ένα χάπι, μπορεί να θεραπεύσει και την πίεση και τη χοληστερίνη.

Για να διευκολυνθεί η ζωή των ασθενών κυκλοφορούν τέτοια φάρμακα και σχεδιάζονται και καινούργια.

Το πολυφάρμακο είναι σήμερα η γενικότερη τάση, γιατί στοχεύει στον ασθενή που έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου και δεν μπορεί να ρυθμίσει μεμονωμένα τη χοληστερίνη και την πίεσή του. Έτσι μπορεί να πάρει ένα χάπι για να πετύχει και τα δύο. Αυτά αφορούν καρδιαγγειακούς ασθενείς» πρόσθεσε ο κ Τσιούφης.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Loading...
loading...

Αποποίηση Ευθύνης

Το olastifora.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχολιάστε!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE