Πόσο επηρεάζουν την υγεία τα κινητά τηλέφωνα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Υγειονομικής Υπηρεσίας (ANSES), η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, από τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο παιδιά και εντατικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων, μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα.

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ’ αυτά των κινητών τηλεφώνων. Τα ερωτήματα για τις υγειονομικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολλαπλασιάζονται καθώς αναπτύσσονται ολοένα και ευρύτερα οι ασύρματες τεχνολογίες, κυρίως με την έλευση της 4G.
 
Αυτές οι νέες τεχνολογίες πιθανόν αυξάνουν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, μέσω νέων κεραιών, ή των χρηστών, μέσω νέων εξοπλισμών («έξυπνα» τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, ταμπλέτες…).Για τον Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντή εκτίμησης κινδύνων στην ANSES, ένας χρήστης χαρακτηρίζεται «εντατικός» όταν μιλάει στο κινητό περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως.
 
Η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα, όμως από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχει «αποδεδειγμένη επίδραση» στην υγεία, ανακοίνωσε η γαλλική Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία (ANSES).
 
Η μελέτη της ANSES, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, βασίζεται σε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές επίπεδο από το 2009.
 
Τα συμπεράσματά της «δεν φανερώνουν κάποια αποδεδειγμένη υγειονομική επίδραση», όμως «καταδεικνύουν, με περιορισμένα επίπεδα απόδειξης, διάφορες βιολογικές επιδράσεις».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται «ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο».
 
Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. «Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων», εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ. Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο (αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα) και την ανδρική γονιμότητα (αλλαγή των κυτταρικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων).
 
Η υπηρεσία αναφέρει όμως ότι δεν μπόρεσε «να διαπιστώσει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία».
 
Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν «έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού». Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία.
Διαβάστε επίσης:  ΔΕΙΤΕ πως θα μεγαλώσετε τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ χρόνου της μπαταρίας στο laptop σας!!
Loading...
loading...

Αποποίηση Ευθύνης

Το olastifora.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχολιάστε!