Νέα εγκύκλιος από την ΕΛ.ΑΣ. προς αστυνομικούς ώστε να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Κλάδου Τάξης του Αρχείου της ΕΛ.Α.Σ. με μια νέα εγκύκλιο (αρ.πρ. 1244/16/1946230) που εξέδωσε στις 4 Οκτωβρίου 2016 – και φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικά το www.zoosos.gr – δίνει για άλλη μια φορά διευκρινίσεις στα αρμόδια αστυνομικά όργανα αναφορικά με τη νομοθεσία και την διαχείριση καταγγελιών για κακοποίηση, θανάτωση και βασανισμό ζώων καθώς, όπως επισημαίνεται, είναι τόσα τα παράπονα που φτάνουν στην ΕΛ.ΑΣ. – για αδιαφορία, έλλειψη γνώσης της νομοθεσίας – που τελικά πλήττεται το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού γίνεται αιτία για την δημιουργία δυσμενών σχολίων σε βάρος του Σώματος.

Η νέα εγκύκλιος την οποία υπογράφει o Βασίλειος Τζίγκος, προϊστάμενος Κλάδου, είναι αποτέλεσμα των επαφών και των πιέσεων προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και για την έκδοση της τον περασμένο Αύγουστο είχε δεσμευτεί και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, καθώς η ασυδοσία των αστυνομικών (που είτε αδιαφορούν, είτε συχνά καλύπτουν τους δράστες λόγω διαπροσωπικών σχέσεων) στην διαχείριση τέτοιων υποθέσεων δυστυχώς δεν σπανίζει.

Η νέα εγκύκλιος δίνει αρκετές διευκρινίσεις για τα εξής ζητήματα:

– Την Βεβαίωση Διοικητικών Προστίμων

– Τις Συχνότερες Καταγγελίες – Προβλεπόμενες Διατάξεις

Α. Διατάραξη κοινής ησυχίας από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Β. Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς κατά τον περίπατο.

Γ. Τοποθέτηση τσιπ (σήμανση) και εντοπισμός με ανιχνευτές.

Δ. Σκύλοι μόνιμα δεμένοι σε βαρέλια (βαρελόσκυλα) και δεμένα ζώα (παστούρωμα βοοειδών κ.λπ.)

Ε. Χρησιμοποίηση ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

– Συνεργασία με Συναρμόδιους Φορείς και Φιλοζωικές Οργανώσεις

– Υποβολή Ερωτημάτων

 

Διαβάστε επίσης:  Έχουν τελικά τα σκυλιά έκτη αίσθηση; Δείτε μερικές από τις «υπερδυνάμεις» που διαθέτουν!

Ο κ. Τζίγκος εξηγεί στους συναδέλφους πως αφού διαπιστωθεί η παράβαση με κάθε τρόπο είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του αστυνομικού στο σημείο του συμβάντος ή βάσει των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί και αυτή είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη (ή συχνά και παράλληλη) από την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης. Ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να βεβαιώνονται τα πρόστιμα αν υπάρχει καταδικαστική απόφαση και όλα αυτά να γίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για δύο συνηθισμένες μεθόδους βασανισμού ζώων δηλαδή τα βαρελόσκυλα (σκυλιά δεμένα σε βαρέλια) και το παστούρωμα των ζώων. Και εκεί επισημαίνεται το αυτονόητο ότι ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη, να προχωρήσει σε σχηματισμό δικογραφία και να βεβαιώσει τα πρόστιμα.

Επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι είναι παράνομη η χρήση ζώων σε θεάματα, πανηγύρια, θρησκευτικές τελετές ενώ οι αστυνομικοί προτρέπονται να συνεργάζονται με φιλοζωικές οργανώσεις που συνήθως έχουν πολλά περισσότερα στοιχεία για περιστατικά κακοποίησης ώστε να επιλύονται γρηγορότερα σχετικές υποθέσεις.

Ο κ. Τζίγκος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «… οι αστυνομικοί κατά τον χειρισμό σχετικών καταγγελιών, θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματισμό, αμεροληψία και ιδιαίτερη ευαισθησία, αποτρέποντας τα αρνητικά – δυσμενή σχόλια και σε κάθε ευκαιρία, θα πρέπει να αναδεικνύουν την ευαισθητοποίηση του αστυνομικού προσωπικού στο ζήτημα της προστασίας των ζώων» και πως «από λήψεως παρούσας, παύουν να ισχύουν προγενέστερες σχετικές διαταγές μας, που ρυθμίζουν διαφορετικά το θέμα».

Πηγή: https://www.zoosos.gr/nea-egkuklios-apo-tin-elas-pros-astunomikous-oste-na-efarmozoun-ti-nomothesia-gia-tin/#ixzz4MlWQoTGS

Loading...
loading...

Αποποίηση Ευθύνης

Το olastifora.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχολιάστε!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE