• Όροι χρήσης
    • Πολιτική «cookies»
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ
  • Θρησκεία
  • Κοινωνικά
  • Νέα
  • Συνταγές
  • Υγεία
  • Χρήσιμα
  • Θρησκεία
  • Κοινωνικά
  • Νέα
  • Συνταγές
  • Υγεία
  • Χρήσιμα
No Result
View All Result
ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ
No Result
View All Result

Δεν θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

in Συνταγές
Reading Time: 1 min read
Δεν θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

Σχετικά άρθρα

Δίπλες: Το Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μια συνταγή για πανεύκολες δίπλες με 5 μόνο υλικά

Τούρτα αμυγδάλου

Εύκολη και Αφράτη ζύμη ιδανική για πιτάκια χωρίς χρήση πλάστη

Δεν θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

Τι θα λέγατε για μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί; Είναι ιδανική για όλες τις ώρες, από το πρωί για ένα αρχοντικό πρωινό με το καφεδάκι σας μέχρι το βράδυ σαν ένα λαχταριστό γεύμα. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ πώς φτιάχνεται η συριανή τυρόπιτα με μυζήθρα και μέλι…

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, η φήμη της είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Συνήθως πρόκειται για πίτα, γεμιστή με τυρί, και αυτό που τη διαφοροποιεί από μια τυπική τυρόπιτα είναι η ζύμη της. Στην Ελλάδα μπουγάτσα είναι σχεδόν αποκλειστικά πίτα με φύλλα που αλείφονται στο άνοιγμά τους με άφθονο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα κρούστας (μισά πάνω, μισά κάτω).

Υλικά
Για τα φύλλα

620 γρ. αλεύρι σκληρό
270 ml νερό
1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα
Για τη γέμιση

100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
900 ml κατσικίσιο γάλα
1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
2 αυγά
1 κρόκος αυγού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπουγάτσα με τυρί: Εκτέλεση
Δεν θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή
Φύλλα

Για τα φύλλα της μπουγάτσας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης.
Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο.
Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει.
Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα.
Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.)
Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.
Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.
Γέμιση

Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.
Μπουγάτσα

Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.
Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα

Previous Post

Ανοιξιάτικο γλυκό ψυγείου: Πανεύκολη συνταγή με μπισκότα και ζελέ για να τους τρελάνετε όλους

Next Post

Τραγωδία στα Τέμπη – Πατέρας σφίγγει στην αγκαλιά του τον Άγγελο που έσωσε την κόρη του

Σχετικά άρθρα

Πανεύκολη συνταγή για κέικ λεμονιού
Συνταγές

Πανεύκολη συνταγή για κέικ λεμονιού

Τηγανητές μπουκίτσες τυριού με κουρκούτι
Συνταγές

Τηγανητές μπουκίτσες τυριού με κουρκούτι

Τρουφάκια Σοκολάτας με “Πτι-Μπερ”
Συνταγές

Τρουφάκια Σοκολάτας με “Πτι-Μπερ”

Next Post
Τραγωδία στα Τέμπη – Πατέρας σφίγγει στην αγκαλιά του τον Άγγελο που έσωσε την κόρη του

Τραγωδία στα Τέμπη – Πατέρας σφίγγει στην αγκαλιά του τον Άγγελο που έσωσε την κόρη του

Τραγωδία στα Τέμπη – «Έκαναν το σταθμαρχείο… μπαράκι, με σβηστά φώτα, τσιγάρα και μουσική»

Τέμπη – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο συμβασιούχος σταθμάρχης Λάρισας

No Result
View All Result
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική «cookies»

Μεταστοιχεία

  • Σύνδεση
  • Ροή καταχωρίσεων
  • Ροή σχολίων
  • WordPress.org
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική «cookies»

© 2023 olastifora.gr

No Result
View All Result
  • Θρησκεία
  • Κοινωνικά
  • Νέα
  • Συνταγές
  • Υγεία
  • Χρήσιμα

© 2023 olastifora.gr