Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Στέγνωμα ρούχων: Το στέγνωμα ειδικότερα μετά το φθινόπωρο γίνετε όλο και πιο δύσκολο εφόσον βρέχει πιο συχνά και έχει περισσότερη υγρασία.

Στέγνωμα ρούχων: Η ερευνά που έγινε επί του θέματος

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Mackintosh στην Σκωτία. Ανακαλύφθηκε πως το να στεγνώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι ίσως να είναι κίνδυνος για την υγεία.

Αποδείχθηκε πως τα σπίτια είχαν μεγαλύτερο ποσοστό υγρασία στον χώρο. Έως ένα τρίτο αυτής της υγρασίας αποδίδεται στο ότι τον χειμώνα και το φθινόπωρο πολλοί άνθρωποι απλώνουν τα ρούχα τους μέσα στο σπίτι τους. Αυτό σε συνδυασμό με τα κλειστά παράθυρα για να αποφύγουν το κρύο και την βροχή εκτοξεύει στα ύψη την υγρασία.

Η συμβουλή των ερευνητών στους κατασκευαστές σπιτιών να φτιάχνουν ειδικούς χώρους για το άπλωμα των ρούχων

Η μελέτη του 2012 σε 100 σπίτια της Γλασκώβης έδειξε ότι το 87% των κατοίκων απλώνει τα ρούχα του σε εσωτερικούς χώρους, όταν κάνει κρύο.

Στέγνωμα ρούχων: Τι συμβαίνει με τα ακάρεα σκόνης

Η επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υγρασία προστίθεται. Διευκρίνισε ότι από ένα και μόνο “πλυντήριο” (μία δόση πλυσίματος δηλαδή) εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα.

Συνολικά το 75% των σπιτιών είχαν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης. Παρατηρήθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εξάπλωσης της μούχλας και του στεγνώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Η δρ Menon δήλωσε: “Οι χώροι αυτοί θα πρέπει κανονικά να έχουν ανεξάρτητη θέρμανση και εξαερισμό”.