Γονείς, σας αφορά! – Έτσι θα μπλοκάρετε το YouTube στο iPhone του παιδιού σας

Γονείς, σας αφορά! – Έτσι θα μπλοκάρετε το YouTube στο iPhone του παιδιού σας

Το YouTube μπορεί να είναι μια σπουδαία πηγή ψυχαγωγίας και γνώσης, αλλά η υπερβολική χρήση του δεν είναι καλή για κανέναν, ιδίως για τα παιδιά. Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί iPhone ή iPad, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση στο YouTube.

Το YouTube μπορεί να είναι μια σπουδαία πηγή ψυχαγωγίας και γνώσης, αλλά η υπερβολική χρήση του δεν είναι καλή για κανέναν, ιδίως για τα παιδιά. Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί iPhone ή iPad, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση στο YouTube. Ένας τρόπος είναι να μπλοκάρετε την πρόσβαση τους στην υπηρεσία. Μπορείτε να το κάνετε, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δημοφιλή υπηρεσία ούτε μέσω του προγράμματος περιήγησης ούτε μέσω της εφαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google διαθέτει μια εφαρμογή YouTube Kids. Αυτή η εφαρμογή είναι πιο κατάλληλη, καθώς δείχνει βίντεο που είναι μόνο για παιδιά.

Ωστόσο, αν θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιεί την κανονική εφαρμογή YouTube και δεν θέλετε να το κάνει, δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε ή να αποκλείσετε την πρόσβαση σε ένα iPhone ή iPad.

1. Περιορισμός του YouTube στο iPhone μέσω Screen Time

Το Screen Time είναι μια πολύ ισχυρή λειτουργία που παρέχει διάφορες επιλογές αποκλεισμού, μία από τις οποίες είναι ο γονικός έλεγχος.

Φροντίστε αρχικά να ρυθμίσετε το Screen Time στο iPhone ή το iPad του παιδιού σας για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Ενεργοποίηση Screen Time

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρόνος επί οθόνης.
Πατήστε την επιλογή “Ενεργοποίηση του Χρόνου επί οθόνης” κι έπειτα πατήστε την ξανά.
Επιλέξτε “Αυτό είναι το [συσκευή] του παιδιού μου“.
Αφού το ενεργοποιήσετε, θα εμφανίζεται μια αναφορά που δείχνει πώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή, τις εφαρμογές και τους ιστότοπούς σας.

Αφού το ενεργοποιήσετε στο iPhone του παιδιού σας, μπορείτε να μπλοκάρετε το YouTube.

Ανοίξτε τα Settings και πατήστε Screen Time.
Πατήστε Content & Privacy Restrictions.
Ενεργοποιήστε το Content & Privacy Restrictions και πατήστε Content Restrictions.
Στη συνέχεια, πατήστε Apps και βάλτε το όριο 12+ ή λιγότερο.
Τώρα, το iPhone σας θα εμφανίζει μόνο τις εφαρμογές που είναι κατάλληλες για άτομα έως 12 ετών.

Το YouTube πρέπει να χρησιμοποιείται από μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες (το όριο ηλικίας διαφέρει ανάλογα με τη χώρα). Έτσι αφού θα έχετε βάλει το όριο των 12 ετών, το YouTube δεν θα εμφανίζεται στο iPhone του παιδιού σας.
Εάν η εφαρμογή YouTube είναι ήδη εγκατεστημένη στο iPhone του παιδιού, θα εξαφανιστεί και δεν θα είναι πλέον προσβάσιμη. Εάν δεν είναι εγκατεστημένη, τότε το App Store δεν θα επιτρέψει τη λήψη λόγω των περιορισμών.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου αποκλεισμού είναι ότι, εκτός από το YouTube, θα εξαφανιστούν και άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι και θετικό αν θέλετε να αποτρέψετε τα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

Για να ξεμπλοκάρετε το YouTube ανά πάσα στιγμή, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα, αλλά στο βήμα που επιλέγετε την ηλικία, βάλτε 17+ ή πατήστε Allow All Apps.
2. Διαγράψτε την εφαρμογή YouTube στο iPhone και μπλοκάρετε την εκ νέου εγκατάστασή της

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε την πρόσβαση στο YouTube είναι να διαγράψετε την εφαρμογή στο iPhone ή το iPad του παιδιού σας και στη συνέχεια να περιορίσετε την εγκατάσταση νέων εφαρμογών.

Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Για να αφαιρέσετε την εφαρμογή YouTube από τη συσκευή του παιδιού σας, ξεκινήστε από την Αρχική οθόνη. Πατήστε παρατεταμένα το εικονίδιο YouTube και επιλέξτε Remove app. Στη συνέχεια, πατήστε Delete app και, επιβεβαιώστε πατώντας ξανά Delete .
Έπειτα πηγαίνετε στα Settings > Screen Time > Content & Privacy Restrictions και βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο.
Πατήστε iTunes & App Store Purchases.
Πατήστε Installing Apps και επιλέξτε Don’t Allow.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, το App Store θα είναι κρυμμένο και μη προσβάσιμο από τη συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι εσείς ή το παιδί σας δεν θα μπορείτε να κατεβάσετε νέες εφαρμογές.

Για να το αλλάξετε αυτό, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα, αλλά επιλέξτε Allow μετά το Installing Apps.

3. Μπλοκάρετε το YouTube στο Safari σε άλλους Browsers

Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε να μπλοκάρετε την εφαρμογή YouTube. Ωστόσο, ένα έξυπνο παιδί μπορεί να βρει άλλους τρόπους πρόσβασης, π.χ. μέσω Safari ή άλλου προγράμματος περιήγησης.

Για να αποκλείσετε το YouTube στο Safari, το Chrome, το Firefox και άλλα προγράμματα περιήγησης σε ένα iPhone ή iPad κάντε τα ακόλουθα:

Ανοίξτε τα Settings και πατήστε Screen Time.
Πατήστε Content & Privacy Restrictions και βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο.
Πατήστε Content Restrictions > Web Content.
Από εδώ, επιλέξτε Limit Adult Websites, ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση σε sites που είναι για ενήλικες.
Επειδή το YouTube δεν θεωρείται site ενηλίκων, δεν θα μπλοκαριστεί αυτόματα. Για να το μπλοκάρετε, πηγαίνετε στην ενότητα Never Allow και πατήστε στο Add Website για να προσθέσετε το YouTube.
Πληκτρολογήστε https://www.youtube.com και βγείτε από τις Ρυθμίσεις.
Το YouTube θα είναι πλέον περιορισμένο σε όλα τα προγράμματα περιήγησης για το παιδί σας.

Η επίσκεψη στον ιστότοπο θα έχει ως αποτέλεσμα μια ειδοποίηση που θα εξηγεί τον περιορισμό.

Πατώντας την επιλογή Allow Website θα τους ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης για το Screen Time. Σημειώστε ότι μετά τον περιορισμό των ιστοσελίδων για ενήλικες, το παιδί σας δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στα Private Tabs στο Safari.

4. Περιορισμός του χρόνου που περνά το παιδί στο YouTube σε iPhone και iPad

Αν θέλετε να περιορίσετε το χρόνο που περνά το παιδί σας στο YouTube και όχι να μπλοκάρετε εντελώς την εφαρμογή, το Screen Time διαθέτει μια λειτουργία γι’ αυτό.

Απλώς ορίστε ένα ημερήσιο όριο και μόλις αυτό ξεπεραστεί, το Screen Time θα περιορίσει την πρόσβαση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Δείτε πώς μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό όριο για την εφαρμογή YouTube στο iPhone ή το iPad του παιδιού σας:

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και πατήστε Screen Time. Αν δεν είναι ρυθμισμένο, πατήστε Turn On Screen Time > Continue > This is My Child’s iPhone > Not Now > Not Now > Continue και ρυθμίσετε ένα Screen Time Passcode.
Πατήστε App Limits > Add Limit.
Αν θέλετε να περιορίσετε όλες τις εφαρμογές ψυχαγωγίας, τσεκάρετε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή Entertainment. Διαφορετικά, πατήστε στην επιλογή Entertainment και επιλέξτε YouTube και μετά Next.
Επιλέξτε το χρονικό όριο που θέλετε.
Μπορείτε επίσης να πατήσετε Customize Days για να επεκτείνετε το χρονικό όριο για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.
Για να ολοκληρώσετε, πατήστε Add.
Θέτοντας ένα χρονικό όριο για το YouTube, το παιδί σας θα αναγκαστεί να βρει άλλες μορφές ψυχαγωγίας μετά τη λήξη του καθορισμένου χρόνου. Εάν ζητήσει περισσότερο χρόνο, έχετε την επιλογή να τον παραχωρήσετε ή όχι από τη συσκευή σας.

Είναι σημαντικό να μην μοιραστείτε μαζί του το Screen Time Passcode για να μην μπορεί να κάνει αλλαγή στο χρόνο που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το YouTube στο iPhone ή το iPad του!

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν θα εμποδίσει το παιδί σας να παρακολουθεί το YouTube στο Safari ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

Για να καταργήσετε το χρονικό όριο χρήσης της εφαρμογής, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και πατήστε YouTube < Delete Limit. 5. Χρησιμοποιήστε το Guided Access Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Guided Access για να κρατήσετε το παιδί σας εντός οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής (όπως μια εφαρμογή εκμάθησης), εκτός από το YouTube. Όταν το Guided Access είναι ενεργοποιημένο, το iPhone ή το iPad περιορίζεται σε μια μόνο εφαρμογή. Δεν είναι δυνατή η έξοδος από την εφαρμογή πατώντας απλά το Home button. Η ρύθμιση του Guided Access είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε iPhone και iPad. Έτσι δουλεύει: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και πηγαίνετε General > Accessibility.
Πηγαίνετε προς τα κάτω και πατήστε Guided Access.
Ενεργοποιήστε το.
Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα Guided Access session, ανοίξτε την εφαρμογή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Θυμηθείτε, λειτουργεί μόνο με μία εφαρμογή τη φορά.

Μπορείτε να τερματίσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα session ανά πάσα στιγμή κάνοντας τριπλό κλικ στο Ηοme button (ή Side butoon) και εισάγοντας τον κωδικό πρόσβασής σας. Θυμηθείτε, εάν ορίσετε έναν συγκεκριμένο κωδικό πρόσβασης για το Guided Access, θα πρέπει να εισαγάγετε αυτόν.

Με τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε να περιορίσετε ή να μπλοκάρετε εντελώς την πρόσβαση του παιδιού στο YouTube, στο iPhone ή το iPad. Εάν είναι απαραίτητο, θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό μιας ή περισσότερων μεθόδων. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να καταργήσετε την εφαρμογή και να περιορίσετε το YouTube στα προγράμματα περιήγησης, περιορίζοντας παράλληλα την εγκατάσταση νέων εφαρμογών.

Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχει και η επιλογή YouTube Kids που είναι μια πιο ασφαλής επιλογή, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες πλατφόρμες για βίντεο που είναι κατάλληλες για παιδιά.

Το YouTube και γενικά το διαδίκτυο είναι χρήσιμα αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα για τα παιδιά.

Επομένως είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά για τους κινδύνους και να λαμβάνετε μέτρα για να εμποδίζετε την πρόσβασή τους σε ακατάλληλο περιεχόμενο.