Παλινδρόμηση στομάχου: Γιατί συμβαίνει – Τι να κάνετε – Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε

Παλινδρόμηση στομάχου: Γιατί συμβαίνει – Τι να κάνετε – Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε

H παλινδρόμηση στομάχου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους όταν γευματίζουν.

Η νόσος της Γαστρο Οισοφαγικής Παλινδρόμησης χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας βλάβες στο τοίχωμα του οισοφάγου και συμπτώματα όπως αδιαθεσία, δυσπεψία, πόνο ή καύσο χαμηλά στο θώρακα, δυσκαταποσία και έμετο.

Η νόσος Γαστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης είναι χρόνια πάθηση. Όταν ξεκινήσει, συνήθως διαρκεί για πάντα. Η βλάβη στο τοίχωμα (επιθήλιο) του οισοφάγου είναι επίσης χρόνια, αλλά και αναστρέψιμη εφόσον χορηγηθεί θεραπεία.

Εντούτοις, αν μετά την αποκατάσταση του τοιχώματος του οισοφάγου, η θεραπεία διακοπεί, οι βλάβες στον κατώτερο οισοφάγο θα επανεμφανιστούν στη πλειοψηφία των ασθενών μέσα σε λίγους μήνες. Συνεπώς, η θεραπεία της Γαστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης, λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε αδιάκοπα για κάποιους ειδικούς.

Άτομα με περισσότερα από 2 – 3 επεισόδια παλινδρόμησης την εβδομάδα θεωρούνται ότι πάσχουν από τη Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρομική Νόσο. Το συχνότερο σύμπτωμα της παλινδρόμησης είναι το οπισθοστερνικό καύσος (heartburn) το οποίο χαρακτηρίζεται από αίσθημα καύσους ή πίεσης στο μέσον του θώρακα, που συχνά αντανακλά προς το φάρυγγα.

Τα συμπτώματα Γαστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης περιλαμβάνουν
Παλινδρόμηση οξέος
Αίσθημα όξινης γεύσης στο φάρυγγα
Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)
Οδυνοφαγία (πόνος στην κατάποση)
Επίμονη λαρυγγίτιδα και βράγχος φωνής
Επίμονος πονόλαιμος
Χρόνιος βήχας ειδικά τη νύχτα
Άσθμα
Αίσθημα θερμότητας στο στομάχι συνοδευόμενο από ποσότητα υγρού στο στόμα
Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Επιδείνωση παθήσεων των δοντιών
Χρόνια ιγμορίτιδα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παλινδρόμηση στομάχου
Όταν ο μυϊκός ιστός που καλύπτει τον οισοφάγο αποδυναμώνεται, τα συμπτώματα αρχίζουν γιατί το οξύ ξεκινά να κολλάει στα τοιχώματα του οισοφάγου. Τα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από παλινδρόμηση στομάχου είναι τα εξής: οξύτητα, μια πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα σας ή πόνος στο στήθος. Αυτή η διαταραχή ονομάζεται GERD (ασθένεια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τις αιτίες πίσω από την παλινδρόμηση στομάχου με βασική τα τρόφιμα.

Οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμηθεί η παλινδρόμηση στομάχου είναι σχετικά εύκολες. Οι ασθενείς μπορούν να τρώνε όλων των ειδών τις τροφές με κάποιες εξαιρέσεις. Χρειάζεται να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C (ή σε συμπληρώματα αν κάποιος έχει δυσανεξία στις ντομάτες, στα πορτοκάλια ή στις πιπεριές).

Ο μυς του οισοφάγου μπορεί να αποδυναμωθεί για περισσότερους από έναν λόγους. Μερικές προτάσεις μας για την θεραπεία της παλινδρόμησης ίσως σας φανούν χρήσιμες για να απαλύνουν τα συμπτώματα:

Αποφύγετε το κάπνισμα διότι η νικοτίνη αποδυναμώνει και χαλαρώνει τον μυϊκό ιστό.

Αποφύγετε τις τσίχλες ή τα γλυκά γιατί αυξάνουν τον αέρα που τραβάτε προς τα μέσα και προκαλείται παλινδρόμηση.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από το φαγητό την νύχτα. Αποφύγετε το βαρύ φαγητό κατά την διάρκεια του δείπνου όσο είναι δυνατό. Σας προτείνουμε να περιμένετε για περίπου τρεις ώρες.

Αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα, το σκύψιμο ή την άσκηση μετά από τα γεύματα σας.

Τρώτε μικρές μερίδες πιο συχνά.

Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να αδυνατίσετε ή τουλάχιστον να χάσετε μερικά κιλά διότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες μιας παλινδρόμησης.

Υψώστε το μαξιλάρι σας κατά 15 εκατοστά.

Προσπαθήστε να μην τρώτε πολλές τηγανητές πατάτες, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά γάλα), σοκολάτες, λάδια, πιπέρι, κρέμες και γρήγορο φαγητό.

Οι χυμοί εσπεριδοειδών, ο καφές, το τσάι και τα καφεϊνούχα ποτά ερεθίζουν τον οισοφάγο (εμείς σας συνιστούμε να τα αποφεύγετε).

Μην καταναλώνετε πολύ όξινες ή πικάντικες τροφές.

Ασκηθείτε ελαφρά μια ή δύο ώρες μετά από το φαγητό.

Μετριάστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Μην υπερβείτε τα 2 ποτήρια την ημέρα για τις γυναίκες ή 3 για τους άνδρες. Προσπαθήστε να μην πίνετε όσο είναι δυνατό.

Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας γιατί εκεί είναι το σημείο που βρίσκεται το στομάχι σας. Αποφύγετε την δεξιά πλευρά, με το πρόσωπο ψηλά ή το πρόσωπο προς τα κάτω.

Ενδεδειγμένες κατηγορίες τροφών για την παλινδρόμηση στομάχου
Οι άνθρωποι που πάσχουν από παλινδρόμηση στομάχου θα πρέπει να καταναλώνουν ή να αποφεύγουν τις ακόλουθες κατηγορίες τροφών όπως αναφέρει και η γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Bani Roland, MD:

Γαλακτοκομικά προϊόντα: σας συνιστούμε γάλα χωρίς λακτόζη, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αποβουτυρωμένο γάλα. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι το σοκολατούχο γάλα ήτο πλήρες γάλα..