Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται κλιμακωτές επιδοτήσεις – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές του Οκτωβρίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται κλιμακωτές επιδοτήσεις – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές του Οκτωβρίου

Χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης από τους προμηθευτές ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25% χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Οι τιμές παραμένουν παρ’ όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη στις 9:30 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Ταυτόχρονα όμως, αλλαγές αναμένονται και στην κρατική επιδότηση, η οποία και αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, υιοθετώντας για πρώτη φορά κλίμακες ανάλογα με την κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι μεσοσταθμικά τον προηγούμενο μήνα η ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας είχε διαμορφωθεί πέριξ των 0,75 ευρώ, άρα η αγορά αναμένει μείωση της τάξης του 15% με 20% σε μηνιαία βάση. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζεται η κρατική επιδότηση, η οποία κάλυπτε τουλάχιστον μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης των τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Καταλύτης για την πτώση είναι το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου, καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες. Εντούτοις, και παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Έτσι, με βάση και τον τρόπο που υπολογίζεται το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται τουλάχιστον ένα κομμάτι της πτώσης να μετακυληθεί στην ονομαστική τιμή των παρόχων.

Έρχεται κλιμακωτή επιδότηση
Την ίδια στιγμή όμως, αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο υπολογισμού της κρατικής επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος. Συγκεκριμένα, πλέον θα δίνεται κλιμακωτή επιδότηση στα νοικοκυριά ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα κλιμάκια αλλά και μπόνους για εκείνους που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικά, και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν κατηγορίες χρέωσης και συγκεκριμένα έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, από 500 έως 1.000 και άνω των 1.000. Όσοι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία θα απολαμβάνουν το σύνολο της επιδότησης, ενώ όσο αυξάνει η κατανάλωση, το ποσό που θα καταβάλει το κράτος θα μειώνεται. Αντίστοιχα, για εκείνους που θα μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα θα προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ώστε να έχουν κίνητρο.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού που κατευθύνεται προς την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Και αυτό γιατί αφενός οι χρεώσεις των παραγωγών θα είναι μικρότερες αυτό το μήνα και αφετέρου γιατί θα υπάρξουν κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά για τις μικρότερες καταναλώσεις, στόχος είναι το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές των παρόχων.