Διαζύγιο δεν θα πει αποτυγχάνω. Θα πει πιάνω πάτο για να βγω στην επιφάνεια πιο δυνατή

Διαζύγιο δεν θα πει αποτυγχάνω. Θα πει πιάνω πάτο για να βγω στην επιφάνεια πιο δυνατή

Ο γάμος είναι δύσκολος και όλοι το γνωρίζουμε αυτό, ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά στη μέση. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι πλέον τα παρατούν στην πρώτη δυσκολία και δεν προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι τα χιλιάδες διαζύγια που βγαίνουν κάθε χρόνο.

Ανήκω και εγώ στην ίδια συνομοταξία. Ο γάμος ήταν κάτι που με δυσκόλεψε πολύ και δεν κατάφερα να ανταποκριθώ. Παρόλο που με τον άντρα μου είχαμε σχέση αρκετά χρόνια πριν παντρευτούμε, ο γάμος ήρθε σαν κάτι εντελώς καινούργιο στη ζωή μας και μας άλλαξε κάθε δεδομένο. Μας τα έφερε όλα «τούμπα».

Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει. Υπάρχουν ζευγάρια που το παλεύουν και είναι αποφασισμένα να τα καταφέρουν. Κάποια άλλοι όμως όχι. Χωρίζουν και νιώθουν ότι έπιασαν πάτο. Πιστεύουν ότι δεν θα συνέλθουν πότε και νιώθουν ότι ζωή τους τελειώνει εκεί. Το μέλλον τους φαντάζει θολό και αβέβαιο.

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η σκληρή δουλειά που αφιερώνει κάποιος οδηγεί απαραιτήτως στην επιτυχία; Πάρε για παράδειγμα τους αθλητές. Χρόνια προετοιμασίας και στο τέλος κάποιοι δεν καταφέρνουν ούτε στη δεκάδα να μπουν. Δεν είναι η προσπάθεια το θέμα. Καμιά φορά όση προσπάθεια και αν καταβάλλεις, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

Ένας γάμος αποτυγχάνει για πολλούς λόγους. Κάποια προβλήματα μπορείς να τα διορθώσεις και να συνεχίσεις, άλλα προβλήματα όμως είναι άλυτα. Όταν μας πήρε η κάτω βόλτα, οι αιτίες ήταν πολλές και όχι μία. Κάποια προβλήματα μπορούσα να τα διορθώσω, άλλα όμως ήταν εκτός της σφαίρας επιρροής μου. Προσπάθησα να βρω μια λύση, ένα σχέδιο, κάποιο τρόπο να τα ξεπεράσουμε, αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήμουν αποτυχημένη ή ότι η ζωή μου τελειώνει εκεί.

Ίσως κάποιοι από εσάς να νομίζουν ότι δεν προσπάθησα αρκετά. Δεν υπήρξα τέλεια, αλλά δεν ήμουν και μόνη μου στον αγώνα αυτό. Ήμασταν δύο και αν δεν προσπαθήσουν και οι δύο, δεν θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο γάμος είναι μια μάχη για δύο!

Η αποτυχία μου δεν ήταν το διαζύγιο, αλλά η ανόητη προσπάθεια που κατέβαλλα τόσα χρόνια. Προσπάθησα να αποφύγω ένα πιθανό διαζύγιο, αλλά δεν μπόρεσα. Τόσος κόπος, τόσες υποχωρήσεις. Τα πάντα γύρω μου φώναζαν, αλλά εγώ δεν άκουγα. Ήταν άσκοπο, αλλά δεν το έβλεπα. Ήμουν τόσο απορροφημένη στο στόχο μου, να σώσω δηλαδή το γάμο μου που δεν έβλεπα πώς είχα καταντήσει. Κοιταζόμουν στον καθρέφτη και δεν καταλάβαινα πόσο είχα αλλάξει.

Τώρα πια μπορώ να καταλάβω ότι υπέφερα, αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Κατέστρεψα την υγεία μου και οι επιπτώσεις με «κυνηγούν» ακόμα και σήμερα. Άργησα, αλλά κατάλαβα ότι η μέρα που υπέγραψα το διαζύγιο, ήταν η μέρα μιας νέας αρχής και όχι μέρα απόλυτης αποτυχίας ή ξεπεσμού. Έγινα πιο δυνατή, πιο αποφασισμένη να τα καταφέρω.

Παρά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσα και παρά το γεγονός ότι έμεινα μόνη με ένα παιδί, δεν το έβαλα κάτω. Τα κατάφερα πολύ καλύτερα απ’ ότι πίστευα. Μέρα με τη μέρα γίνομαι πιο δυνατή, πεισμώνω και έχω καταφέρει να μετατρέψω τις άσχημες μέρες σε δημιουργικές.

Παραδόξως η μεγαλύτερη – κατά πολλούς – αποτυχία μου ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μου. Ειρωνικό; Ίσως. Είπα θα τα καταφέρω και το έκανα. Δεν είχε νόημα να το βάλω κάτω. Δεν θα με έβγαζε κάπου. Ήθελε κότσια και είχα μπόλικα από αυτά. Δεν έχασα το μυαλό ούτε την ψυχή μου. Όπως πολλές άλλες μόνες μαμάδες πριν από μένα, επιβίωσα για μένα, αλλά και για το παιδί μου.

Το διαζύγιο δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Όταν ακούω άλλους να φτάνουν στο παράλογο συμπέρασμα ότι δεν προσπάθησα όσο έπρεπε, με πιάνουν τα γέλια. Σκέφτομαι άλλες γυναίκες που βρέθηκαν ή θα βρεθούν στη θέση μου, γυναίκες με ιστορίες διαφορετικές, αλλά προσπάθεια ίδια. Γυναίκες που πάλεψαν να σώσουν τους γάμους τους για τα παιδιά τους, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να βλάψουν τους εαυτούς τους.

Δεν έχει σημασία αν ο γάμος σου έληξε επεισοδιακά ή αν είστε ακόμα φίλοι. Δεν υπάρχει ιεραρχία στους αποδεκτούς λόγους ενός διαζυγίου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό.

Είμαι χωρισμένη, αλλά όχι αποτυχημένη. Ίσως και να έχεις βρεθεί στη θέση μου. Ίσως και να ξέρεις τι πέρασα. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που με καταλαβαίνουν. Γνωρίζουν ότι ανάμεσα στα δάκρυα, την υπομονή, τις συνεδρίες που κάνει ένα ζευγάρι στην έσχατη προσπάθεια του να σώσει το γάμο του, ανάμεσα στα τελεσίγραφα που έδωσε ο ένας στον άλλο, τα παρακάλια και την απόγνωση, η ελπίδα δεν έχει πεθάνει ακόμα. Τα έδωσα όλα, αλλά το διαζύγιο ήταν τελικά η μόνη λύση.

Διαζύγιο δεν σημαίνει αποτυχία. Σημαίνει δύναμη, αποφασιστικότητα και το σημαντικότερο; Νέα αρχή. Σημαίνει αφήνω τα πάντα πίσω μου, πεισμώνω και βάζω τα δυνατά μου. Σημαίνει βγαίνω από την άβυσσο και παύω να νιώθω ότι βυθίζομαι. Παύω να νιώθω αδύναμη, ξεπερνάω τα εμπόδια και βρίσκω θάρρος – εκείνη την εσωτερική δύναμη που μας οδηγεί – και χαράζω μια νέα διαδρομή. Απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμα περισσότερη δουλειά για να ανακάμψεις, αλλά αξίζει τον κόπο.

Το διαζύγιο δεν είναι το αποτυχημένο τέλος ενός γάμου, αλλά η αρχή ενός νέου ταξιδιού. Είναι ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι που είναι πιο μοναχικό και δύσκολο απ’ ότι ενδεχομένως έχεις φανταστεί, αλλά είναι το δικό σου ταξίδι.

Είναι ένα νέο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην απόλυτη ευτυχία, αρκεί να έχεις τη δύναμη και το θάρρος να το διαβείς.

Πηγή: scarymommy.com

Το διαβάσαμε: singleparent.gr