“To Ελληνικόν Έθνος κατεβαίνει πλέον εις τον Άδην…” – Προφητικά λόγια “φωτιά” από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο

“To Ελληνικόν Έθνος κατεβαίνει πλέον εις τον Άδην…” – Προφητικά λόγια “φωτιά” από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο

Είναι Σάββατο 27 Αυγούστου 1922 όταν ο φρικτός θάνατος του νέο- εθνομάρτυρα του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου σηματοδοτεί τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες στον ελληνισμό της περιοχής. Σύμβολο θυσίας και θάρρους, ο εμβληματικός ορθόδοξος κληρικός αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική αρχή του ελληνικού πληθυσμού της πόλης που, παρά τις αντίθετες παραινέσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων, παραμένει στην παραδομένη στον τουρκικό στρατό Σμύρνη, αποφασίζοντας έτσι ν΄ ακολουθήσει την μοίρα του ποιμνίου του. Με την ευκαιρία, δείτε τη προφητεία της Γερόντισσας της Αττικής για το Αιγαίο.

Ο ίδιος όχι μόνο κατανοεί απόλυτα τις συνέπειες της απόφασής του, αλλά και τις “προφητεύει” μάλιστα στην τελευταία του ιστορική επιστολή προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δύο μόλις ημέρες πριν τον τραγικό θάνατό του :“Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, το Ελληνικόν Κράτος, αλλά και σύμπαν το Ελληνικόν Έθνος κατεβαίνει πλέον εις τον Άδην, από του οποίου καμία πλέον δύναμις, δεν θα δυνηθεί να το αναβιβάσει και να το σώση. Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής, βεβαίως, αίτιοι είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί σας εχθροί, πλην και Υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος…Ζήτημα είναι εάν το παρόν γράμμα αναγιγνώσκεται υφ Υμών, ημείς πλέον υπάρχουμε εν ζωή, προοριζόμενοι –τις οίδε- εις θυσίαν και μαρτύριον”…

Η είδηση του φρικτού θανάτου του Χρυσόστομου σε πρωτοσέλιδο των ημερών.
Την μοιραία ημέρα ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος οδηγείται μαζί με τους δημογέροντες της περιοχής Νικόλαο Τσουροκτζόγλου και Γεώργιο Κλιμάνογλου μπροστά τον Τούρκο αρχιστράτηγο και διοικητή της Πρώτης στρατιάς Νουρεντίν Πασά. Ο τελευταίος αφήνει μπροστά του ένα μεγάλο φάκελλο που περιέχει ομιλίες του Χρυσόστομου και εξελίσσεται μεταξύ τους ο παρακάτω λιτός διάλογος :“Είναι δικοί σου οι λόγοι αυτοί ; – Ναι.” Εν συνεχεία ο Νουρεντίν δίνει εντολή εκτέλεσης των δυο δημογερόντων και αφού εξυβρίζει τον Χρυσόστομο για την πατριωτική του δράση τον παραδίδει στο μαινόμενο τουρκικό πλήθος λέγοντας :“Αν σας έκανε καλό, κάνετέ του καλό, αν σας έκανε κακό κάνετέ του κακό”.

Ο όχλος επιτίθεται στον Χρυσόστομο, τον χτυπά με μαχαίρια και ρόπαλα, τον ξυρίζει και τον σέρνει στην τουρκική συνοικία όπου την φρικτή συνέχεια αναφέρει ο Γάλλος ιστορικός, δημοσιογράφος, αυτόπτης μάρτυρας της μικρασιατικής περιπέτειας και συγγραφέας του βιβλίου “Ο Θάνατος της Σμύρνης” Ρενέ Πιό :“Τον έσυραν από το Διοικητήριον έως την τούρκικην αγοράν και στις συνοικίες των δύο Τσεσμέδων κι από εκεί τον έφεραν αιμόφυρτο στην πλατεία του Τιρλίκ. Τα ράσα του σχισμένα, τα γένια ξεριζωμένα, τα μάτια βγαλμένα. Η δεσποτική ράβδος του λάφυρο του όχλου. Ότι απέμεινεν από το σώμα του το κρέμασαν στην πλατεία”.