Έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι

Έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέα επιταγή ακρίβειας ετοιμάζει η κυβέρνηση, όμοια με το έκτακτο επίδομα που δόθηκε το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Αναζητούνται ακόμα 250-300 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μοιραστεί νέο 200άρι και επιπλέον οικονομική στήριξη σε πέντε κατηγορίες πολιτών.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε τα χρήματα θα μοιραστούν στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο, σαν ένα άλλο «επίδομα αδείας» την ίδια περίοδο που το λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, νέα «πυροσβεστικά» μέτρα για τη «φωτιά» της ακρίβειας ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το Fuel Pass, η επιδότηση δηλαδή στα καύσιμα που θα αφορά του μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ – Η διαδικασία για την αίτηση και οι προϋποθέσεις
Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις από 30% έως 50% για αγορά καινούργιων. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την Τρίτη (21/06) και η προθεσμία λήγει στις 5 Ιουλίου ενώ, το Σάββατο (18/06), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR Code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Πώς γίνεται η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του TAXISNet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος, επίσης, να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιδοτούνται και ποια τα κριτήρια
Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα, θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.