Πpoσoχή: Το «Tpoμακτικό» σύμπτωμα της μετάλλαξης όμικρον στα μικρά παιδιά που δείχνει ότι έχουν ήδη μολυνθεί

Πpoσoχή: Το «Tpoμακτικό» σύμπτωμα της μετάλλαξης όμικρον στα μικρά παιδιά που δείχνει ότι έχουν ήδη μολυνθεί

Οι γιατροί των ΗΠΑ προειδοποιούν τους γονείς ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών εμφανίζουν ξερόβηχα που θυμίζει γαύγισμα σκύλου.

Της: Έπη Τρίμη

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα νέο σύμπτωμα της παραλλαγής Όμικρον σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έναν ξερόβηχα που μπορεί να ακούγεται τρομακτικός όταν το ακούνε οι γονείς.

Ο φοβιστικός ξερόβηχας
Σύμφωνα με τον Δρ. Buddy Creech, έναν παιδιατρικό εμπειρογνώμονα μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 στη νεότερη ηλικιακή ομάδα αναπτύσσουν ξερόβηχα (κρούπα λαρυγγοτραχειίτιδα), όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας

Αυτό συμβαίνει, δήλωσε ο Creech στο NBC επειδή «οι αεραγωγοί των μικρών παιδιών είναι τόσο στενοί που χρειάζεται πολύ λιγότερη φλεγμονή για να τους φράξουν».

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα μικρότερα παιδιά, που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για τα εμβόλια, είναι να περιβάλλονται γύρω από εμβολιασμένα άτομα, είπε.

Η λαρυγγοτραχειίτιδα είναι μια μόλυνση των φωνητικών χορδών, της τραχείας και των βρογχικών σωλήνων, είναι συνήθης και ως επί το πλείστον εύκολα θεραπεύσιμη ασθένεια, επομένως οι γιατροί λένε στους γονείς να μην πανικοβάλλονται.

Ενώ ο εν λόγω βήχας μπορεί να είναι «τρομακτικός όταν ακούγεται», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν προβλήματα με τους πνεύμονες, δήλωσε η Δρ Amy Edwards.

Η θεραπεία
«Η κύρια θεραπεία είναι να διατηρούνται οι ανώτεροι αεραγωγοί ανοιχτοί και καθαροί μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή», είπε.

Η κρούπα (λαρυγγοτραχειίτιδα) μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς και συνήθως επηρεάζει μικρά παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως τριών ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται σε παιδιά ενός έτους. Οι περισσότερες περιπτώσεις κρούπας είναι ήπιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, με τα συμπτώματα συνήθως να βελτιώνονται μέσα σε 48 ώρες.

Από την αρχή της πανδημίας, σχεδόν 7,9 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Να σημειωθεί πως ο κορoνοϊός στα παιδιά είναι γενικά πιο ήπιος από ότι στους ενήλικες.