Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί μέχρι και να εξαφανίσει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό

Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί μέχρι και να εξαφανίσει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό

Κοκτέιλ φαρμάκων – στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής – εξαφάνισε όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό ασθενών σε τελικό στάδιο καρκίνου.

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, πρωτοποριακός συνδυασμός φαρμάκων υπόσχεται πλήρη ίαση του καρκίνου, με τη νέα θεραπεία να μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό.

Η δοκιμή των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου και αφορούσαν ασθενείς που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου.

Στην Guardian αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση 77χρονου, που παρότι οι ιατρικές προβλέψεις το ήθελαν να έχει πεθάνει 4 χρόνια πριν, εκείνος περιέγραφε την «απίστευτη» στιγμή που τον κάλεσαν οι νοσοκόμες – μόλις 8 εβδομάδες από την έναρξη της σχετικής δοκιμής – για να του πουν ότι ο όγκος του «εξαφανίστηκε εντελώς».

Πώς λειτουργεί το κοκτέιλ φαρμάκων
Η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης περιελάμβανε σχεδόν 1.000 ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό στο τελικό στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα πρώιμα και στατιστικά αβέβαια, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά», καθώς δείχνουν πώς ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές ουσίες nivolumab και ipilimumab φαίνεται πως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά τρόπο που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σημειώνεται πως κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.