Ξεκίνησαν τα SMS για την τρίτη δόση, τα σενάρια για την τέταρτη

Ξεκίνησαν τα SMS για την τρίτη δόση, τα σενάρια για την τέταρτη

Η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό είναι γεγονός και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή των sms, την ίδια ώρα που στο Ισραήλ μιλάνε για την τέταρτη δόση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 13 Σεπτεμβρίου θα λάβουν sms στο κινητό τους, όσοι πολίτες δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, συμπληρώνοντας πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει την επόμενη ημέρα, ενώ δικαιούχοι είναι περίπου 285.000 άτομα.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, προτεραιότητα έχουν οι ανασοκατασταλμένοι, οι οποίοι βάσει των οδηγιών μπορούν να κάνουν ακόμα και τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση την τρίτη και οι άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση ακόμα και οκτώ μήνες πριν.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξειδικεύοντας τις κατηγορίες στις οποίες συνίσταται η τρίτη δόση αναφέρθηκε σε «μεταμοσχευμένους, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς με αιμοκάθαρση, χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια, νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση».

Έρχεται τρίτη δόση του εμβολίου και για τους άνω των 60 ετών
Παράλληλα, η ίδια προανήγγειλε ότι άμεσα θα έρθει και η απόφαση για την τρίτη, ενισχυτική ή αναμνηστική δόση, σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και στους τρόφιμους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

«Μελετάμε τα δεδομένα για τον καθορισμό ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Στις τελευταίες συναντήσεις της Επιτροπής έχουμε καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν και είναι η ομάδα όσων διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα άνω των 60. Η πρόταση είναι σε τελική φάση επεξεργασίας και αξιολογούνται τα δεδομένα για την κατάταξη των ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν», επεσήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που διαχειρίζεται την πανδημία στο Ισραήλ, Σαλμάν Ζάρκα, έστειλε το μήνυμα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμάζεται και για τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ, πρέπει να προετοιμαστούμε και για τέταρτη δόση», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς να διευκρινίσει το πότε προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αυτό, αλλά τόνισε ότι η επόμενη ενισχυτική δόση είναι πιθανό να είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία κατά νέων μεταλλάξεων του ιού, όπως η «Δέλτα».

«Αν παίρνουμε ένα μάθημα από τέταρτο κύμα, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα αλλεπάλληλων κυμάτων με νέες μεταλλάξεις, όπως το νέο που καταγράφεται στη Νότια Αμερική. Φαίνεται ότι κάθε λίγους μήνες – μπορεί να είναι μια φορά τον χρόνο ή κάθε πέντε – έξι μήνες, θα χρειαζόμαστε επιπλέον δόση», κατέληξε.