Μεγάλωσα μόνη μου τις κόρες μου και τις έκανα ολόκληρες κοπέλες. Όσα χρειάζονται οι μόνοι γονείς, δεν αγοράζονται με χρήματα

Μεγάλωσα μόνη μου τις κόρες μου και τις έκανα ολόκληρες κοπέλες. Όσα χρειάζονται οι μόνοι γονείς, δεν αγοράζονται με χρήματα

Το να είσαι γονιός είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση πόσο μάλλον το να είσαι μονογονέας. Είτε πήρες διαζύγιο είτε έμεινες χήρος/χήρα είτε είσαι από επιλογή μονογονέας είναι μία πρόκληση από μόνο του ανεξάρτητα από το πώς έφτασες εκεί. Όμως μέσα από τις δυσκολίες γινόμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί.

Μεγάλωσα εντελώς μόνη μου τις δύο κόρες μου και τις έφτασα ολόκληρες κοπέλες. Καθ’ όλη τη διαδρομή μου ως μονογονέας διαπίστωσα ότι αυτά που χρειαζόμαστε δεν αγοράζονται με λεφτά.

Τα 5 πράγματα που με βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια είναι τα εξής:
Βοήθεια/ υποστήριξη
Εάν έχεις κοντά την οικογένειά σου τότε είσαι πολύ τυχερός/ή. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη αλλά εκτός αυτού, είναι επίσης υπέροχο να έχεις ανθρώπους κοντά σου που αγαπούν τα παιδιά σου και σου παρέχουν μία αίσθηση ασφάλειας. Προσπάθησα να μην εξαρτώμαι από τους γονείς μου πάρα πολύ αλλά το να γνωρίζεις ότι έχεις κάποιον κοντά σου όταν κάποιο από τα παιδιά σου είναι άρρωστο ή πρέπει να δουλέψεις μέχρι αργά σου δίνει μία ηρεμία. Εκτός από την οικογένεια η υποστήριξη αυτή μπορεί να προέρχεται και από απρόσμενα μέρη. Για παράδειγμα έχω ένα γείτονα που είναι κομμωτής και όποτε έρχεται και κουρεύει εμένα ή τα παιδιά δεν μας παίρνει ποτέ λεφτά γιατί είναι και εκείνος μονογονέας και καταλαβαίνει. Όπως καταλαβαίνεις πέρα από τη δική σου οικογένεια υπάρχουν και οι φίλοι και οι γείτονες σου πού θα μπορούσαν να σου σταθούν και να σε βοηθήσουν σε μία δύσκολη στιγμή.

2. Άλλοι μονογονείς

Παρόλο που οι μονογονείς θα μπορούσαν να ενταχθούν στην παραπάνω κατηγορία θεωρώ ότι τους αξίζει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Μόνο οι μονογονείς κατανοούν τις προκλήσεις της μονογονεϊκότητας και μπορούν να σε βοηθήσουν και να σου προσφέρουν συμβουλές. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης για μονογονείς ή αν θες μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου. Ήμουν τυχερή που όταν χώρισα γνώριζα τρεις άλλες μόνες μαμάδες και συναντιόμασταν μία φορά το μήνα όταν τα παιδιά μας ήταν με τους μπαμπάδες τους. Πήγαμε ακόμα και μίνι διακοπές με τα παιδιά μας. Όλο αυτό με βοήθησε πάρα πολύ. Ρίξε μία ματιά στο Facebook και θα διαπιστώσεις από μόνος σου/μόνη σου πόσες ομάδες για μονογονείς υπάρχουν.

3. Ρουτίνα

Πριν το διαζύγιο μου ήμουν πολύ πιο αυθόρμητη σαν γονέας. Όταν χώρισα κατάλαβα πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ρουτίνα για την επιβίωση ενός μονογονέα και πόσο επίσης ευεργετική είναι για τα παιδιά. Όταν έμεινα μόνη με δύο παιδιά ηλικίας ενός και δύο ετών μόνο τότε κατάλαβα ότι ένα καλό και οργανωμένο πρόγραμμα είναι ο καλύτερος φίλος ενός μονογονέα. Τα παιδιά μου προσαρμόστηκαν γρήγορα στη νέα τους ρουτίνα και σε μία εποχή οικογενειακών αλλαγών φάνηκαν να τα πηγαίνουν πολύ καλά όταν υπήρχε σταθερότητα στα γεύματα και στον ύπνο τους. Ένα σωστό πρόγραμμα παρέχει μία αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά και βάζοντας τα παιδιά μου νωρίς για ύπνο κάθε βράδυ μου έδωσε χώρο να αναπνεύσω.

4. Κάποιον που θα σε ακούσει όταν θες να μιλήσεις

Όλοι χρειαζόμαστε ένα αυτί να μας ακούσει και έναν ώμο να κλάψουμε μόνο που ο μονογονέας το έχει ανάγκη περισσότερο απ’ όλους. Εάν είσαι μονογονέας ελπίζω να έχεις ένα φίλο, τον οποίο θα μπορείς να πάρεις τηλέφωνο αφού βάλεις τα παιδιά για ύπνο το βράδυ, ένα φίλο που θα έρθει με φαγητό και ποτά όταν ξέρει ότι τα παιδιά σου θα είναι το Σαββατοκύριακο με το μπαμπά τους και εσύ θα είσαι μόνη στο σπίτι. Είχα μία πολύ καλή φίλη που πέρναγε τα σαββατοκύριακά της μαζί μου και που με είδε πολλές φορές να ξεσπάω και να κλαίω για πράγματα που τα κρατούσα μέσα μου εδώ και καιρό. Αυτό το αυτί, αυτός ο ώμος ήταν η καλύτερη θεραπεία και η αρχή του ταξιδιού μου.

5. Αυτοσυγχώρεση

Χαλάρωσε λίγο ακόμα και αν το σπίτι σου δεν είναι πεντακάθαρο. Κάποτε όταν ήσουν παντρεμένος/η και ήσασταν δύο άτομα στο σπίτι τα έβρισκες λίγο σκούρα πόσο μάλλον τώρα που είσαι μονογονέας και είναι όλο το φορτίο πάνω στους δικούς σου ώμους. Μην αφήνεις την τελειότητα να είναι εχθρός του καλού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να είσαι μονογονέας είναι δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει και εύκολο αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου. Μην κολλάς στον εαυτό σου το στίγμα της κατεστραμμένης, διαλυμένης οικογένειας. Δεν είχες αυτά τα όνειρα για το μέλλον σου αλλά ας μην ξεχνάμε πως όταν το σχέδιο Α δεν πετυχαίνει, γι’ αυτό υπάρχει σχέδιο Β, Γ ακόμα και το Ω και λειτουργεί μία χαρά. Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, κάνεις εξαιρετική δουλειά!

Πηγή: tulsakids.com–singleparent.gr