Μπορεί η χορτοφαγική διατροφή να προστατεύσει από σοβαρή Covid-19;

Μπορεί η χορτοφαγική διατροφή να προστατεύσει από σοβαρή Covid-19;

Nέα έρευνα υποδεικνύει ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τη σοβαρότητα της COVID-19.

Η χορτοφαγική διατροφή συνδεόταν με 73% χαμηλότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης από COVID-19, έδειξε η έρευνα.

Διατροφή με ψάρια συνδεόταν με 59% χαμηλότερες πιθανότητες. Σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν χορτοφαγική διατροφή όσοι επέλεγαν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης από COVID-19.

Η Dr. Sara Seidelmann του Stamford Health στο Connecticut, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή πλούσια με τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτική πυκνότητα μπορεί ενδεχομένως να ληφθεί υπόψη για προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από κορωνοιό.

Οι ερευνητές συνέλεξαν απαντήσεις από σχεδόν 2,900 γιατρούς και νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή, με εκτεταμένη έκθεση στη λοίμωξη από COVID-19.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες τον προηγούμενο χρόνο και τη σοβαρότητα λoίμωξης COVID, αν είχαν.

Οι ερευνητές έμαθαν οτι 568 συμμετέχοντες είχαν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από COVID-19 ή καθόλου συμπτώματα αλλά θετικό τεστ.

Στα 568 περιστατικά, 138 γιατροί δήλωσαν ότι είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη και οι υπόλοιποι 430 δήλωσαν ότι είχαν πολύ ελαφριά έως ελαφριά λοίμωξη.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή και έτσι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Πηγές: BMJ Nutrition Prevention & Health.