Η ζέστη οδηγεί σε μείωση κρουσμάτων, σύμφωνα με ανάλυση

Η ζέστη οδηγεί σε μείωση κρουσμάτων, σύμφωνα με ανάλυση

Σαφής η σχέση θερμοκρασίας και κορονοϊού, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από 166 χώρες.

Μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού με την αύξηση της θερμοκρασίας διαπιστώνει ανάλυση δεδομένων από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί στην Ελλάδα γιατί η διάρκεια του χειμώνα είναι μικρή», σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Β. Παπευαγγέλου.

Όπως ανέφερε, κατά μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από 166 χώρες έδειξε πως τελικά επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποθέσεις για συσχέτιση καιρικών συνθηκών και ειδικά της θερμοκρασίας με τη μετάδοση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, για κάθε βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατά 3%!

«Συνεπώς, ζώντας στην Ελλάδα ελπίζουμε ότι μετά το Μάρτιο θα έχουμε ακόμα ένα σύμμαχο, τον καλό καιρό», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Μείωση του επιδημιολογικού φορτίου του κορονοϊού στη χώρα, σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική
Παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση κάποιες περιοχές και μια σταθεροποίηση, αλλά δυστυχώς όχι μείωση στην Αττική ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Για σταθεροποίηση της πανδημίας του κορονοϊού στην επικράτεια τις τελευταίες 3 με 4 εβδομάδες, έκανε λόγο η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως όπως φαίνεται, δεν είναι εφικτό να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολοογίας υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περίπου 6.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική.

Όπως σημείωσε, παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιοχές και μια σταθεροποίηση, αλλά δυστυχώς όχι μείωση στην Αττική.

Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες, ενώ ο συνολικός δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα στην επικράτεια παρέμεινε κάτω από το 2%.

Εκτιμώντας την πορεία της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις και ο κυλιόμενος μέσος όρος 7ημερου είναι 467 κρούσματα την ημέρα.

Σήμερα, συνολικά 1500 ασθενείς νοσηλεύονται με COVID-19, ενώ μόλις αυτή την εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ασθενείς για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από τους 300. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 110 νέες εισαγωγές την ημέρα, ενώ οι νέες διασωληνώσεις για όλη την εβδομάδα ανήλθαν στους 105 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας, η πληρότητα στην επικράτεια των απλών κλινών COVID-19 ανήλθε σε 23% ενώ για τις ΜΕΘ COVID στο 49%.

Στην Αττική η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID ανήλθε σε 58%.

“Μια έξαρση που φοβόμασταν, αποτέλεσμα μιας πιθανής αύξησης της κινητικότητας και της διασποράς στις γιορτές, δεν συνέβη και αυτό είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς όλων μας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έδειξε ωριμότητα και ευθυνότητα”, σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο αν και η Καθηγήτρια σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για ακριβές αποτύπωμα των επιπτώσεων του ανοίγματος των καταστημάτων, στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε μια μεσοσταθμική αύξηση της ημερήσιας κινητικότητας μόλις στο 16%.

Η επιδημιολογική εικόνα όλης της χώρας και κάθε περιφερειακής ενότητας υπολογίζεται όχι μόνο βάσει των νέων κρουσμάτων αλλά συνυπολογίζοντας ηλικίες, αν προέρχονται από συγκεκριμένες συρροές ή αν πρόκειται για ορφανά κρούσματα, ενώ συνυπολογίζεται το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 2 εβδομάδων, συνολικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων και την πληρότητα κλινών COVID, εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στις επιβαρυμένες περιοχές συστήνουμε παρέμβαση αυξημένο τεστ για έγκαιρο εντοπισμό πηγών λοίμωξης και αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, συμπλήρωσε.

news4health.gr