Νεφρική ανεπάρκεια: 10 λάθη που καταστρέφουν τα νεφρά χωρίς να το καταλαβαίνουμε και πρέπει να τα σταματήσουμε

Νεφρική ανεπάρκεια: 10 λάθη που καταστρέφουν τα νεφρά χωρίς να το καταλαβαίνουμε και πρέπει να τα σταματήσουμε

Καταστροφή των νεφρών: Πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορούν να προστατέψουν την υγεία τους και πιο συγκεκριμένα, τα νεφρά τους. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση σε σημαντικούς παράγοντες της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή. Παρακάτω βρίσκεται, η σχετική λίστα, με τα λάθη που γίνονται στη διατροφή. Αναλυτικότερα:

Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν εννέα λάθη στη διατροφή που οδηγούν στην καταστροφή των νεφρών
– Ανεπαρκής κατανάλωση νερού: Η έλλειψη νερού στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη των νεφρών. Αυτό, διότι η ροή του αίματος προς τα νεφρά μειώνεται. Κατά συνέπεια, παρεμποδίζεται η ικανότητα των νεφρών να αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα και οι τοξίνες συσσωρεύονται στον οργανισμό. Η συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση νερού είναι τουλάχιστον 10-12 ποτήρια για έναν ενήλικα. Ωστόσο, φροντίστε να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες νερού.

– Καθυστέρηση της ανάγκης για ούρηση: Αυτή είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες βλάβης στα νεφρά. Αυτό, διότι τα ούρα παραμένουν για ώρα στην ουροδόχο κύστη. Επιπλέον, πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια στα ούρα. Αυτά τα επιβλαβή μικρόβια προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών. Επίσης, κρατώντας τα ούρα ασκούμε πίεση στα νεφρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και ακράτεια ούρων. Έτσι, δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλουμε την ανάγκη για ούρηση.

– Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι μια πραγματικά επιβλαβής συνήθεια. Αυτό, διότι προκαλεί βλάβη σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της νεφρικής νόσου, και σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νεφροπαθών, το κάπνισμα είναι η υπ “αριθμόν ένα αιτία του τελικού σταδίου της νεφρικής νόσου. Αυτή η κακή συνήθεια αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την ροή του αίματος και στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά.

Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα λάθη στη διατροφή που οδηγούν στην καταστροφή των νεφρών
– Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσότητας πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας, αυξάνει τον κίνδυνο για νεφρικά προβλήματα, καθώς τα νεφρά εξουδετερώνουν και μεταβολίζουν τα αζωτούχα απόβλητα από το σώμα, τα οποία είναι υποπροϊόντα της πέψης των πρωτεϊνών. Έτσι θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και αν έχετε νεφρικά προβλήματα, τότε πρέπει να αφαιρέσετε τελείως από τη διατροφή σας, για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

– Υψηλή πρόσληψη αλατιού: Η τακτική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού βλάπτει σοβαρά τα νεφρά και οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού αυξάνει την ποσότητα της πρωτεΐνης στα ούρα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη νεφρικών προβλημάτων. Όλο το περιττό αλάτι που καταναλώνετε κάνει κακό στον οργανισμό σας, και ιδιαίτερα στα νεφρά.

– Έλλειψη ύπνου: Πολλοί αγνοούν τη σημασία της ανάπαυσης και του ύπνου. Ωστόσο, ένα καλός βραδινός ύπνος 6-8 ωρών είναι απαραίτητος για τον οργανισμό. Οι ιστοί των οργάνων ανανεώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου, αυτές οι διαδικασίες σταματούν, με αποτέλεσμα την βλάβη των οργάνων. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και σε υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη νεφρικών προβλημάτων. Έτσι βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς, καθώς αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών σας. Τακτική χρήση αναλγητικών

Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα λάθη στη διατροφή που οδηγούν στην καταστροφή των νεφρών
– Παυσίπονα: Πολλοί χρησιμοποιούν διάφορα παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου, για μείωση της φλεγμονής, και για διάφορους θεραπευτικούς λόγους. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας, καθώς και άλλα όργανα του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση αναλγητικών μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς τα νεφρά και εμποδίζουν τη λειτουργία τους. Έτσι, η μακροπρόθεσμη χρήση αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες των νεφρών, όπως η οξεία νεφρική βλάβη ή η διάμεση νεφρίτιδα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα.

– Υπερβολική ποσότητα καφεΐνης: Η υπερβολική καφεΐνη αυξάνει την πίεση του αίματος, και ασκεί πίεση στα νεφρά, οδηγώντας σε νεφρική βλάβη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στην Kidney International, η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται άμεσα με πέτρες στα νεφρά, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα. Ωστόσο, η κατανάλωση με μέτρο ροφημάτων όπως ο καφές ή το τσάι, δεν είναι επιβλαβής, αλλά θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, της σοκολάτας, του κακάο και των αναψυκτικών. Υπερβολική ποσότητα αλκοόλ Αυτή η τοξίνη προκαλεί στρες στα νεφρά και στο ήπαρ, και η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και έτσι να καταστρέφει την φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.

– Παράβλεψη κοινών λοιμώξεων: Η νεφρική βλάβη μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα από παράβλεψη κοινών λοιμώξεων, όπως βήχα, κρυολογήμα, γρίπη, αμυγδαλίτιδα, και φαρυγγίτιδα. Αν δεν αντιμετωπίσετε μια κοινή λοίμωξη, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, οπότε θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη έγκαιρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.