Καθηγητής Επιδημιολογίας: Ο κορονοϊός δεν συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση

Καθηγητής Επιδημιολογίας: Ο κορονοϊός δεν συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση

Στις επιδημικές καμπύλες του κορονοϊού και την προσοχή που θέλουν στη μετάφρασή τους εστιάζει σε ανάρτησή στο Facebook, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η μετάφρασή τους στην πράξη για πρόβλεψη θέλει πολύ προσοχή πρώτον κυρίως διότι δεν είναι κανονικοποιημένες για τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρονται» αναφέρει και προσθέτει ότι «το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Σχετικά με τις επιδημικές καμπύλες του SARS-CoV-2 ανά χώρα που δημοσιεύονται και χρησιμοποιούνται για πρόβλεψη της επιδημίας. Η μετάφρασή τους στην πράξη για πρόβλεψη θέλει πολύ προσοχή πρώτον κυρίως διότι δεν είναι κανονικοποιημένες για τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρονται. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι ο ιός ΔΕΝ συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν θα μεταδώσει καθόλου και ένα μικρό ποσοστό που μεταδίδει πολύ και αυτό έχει αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζει. Τα μοντέλα λοιπόν προβλέπουν ότι τέτοιοι ιοί κάνουν εκρηκτικές επιδημίες (δηλαδή εξάρσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα) οι οποίες όμως μπορούν να καταρρεύσουν απότομα.

Αυτό σημαίνει ότι η εκρίζωση είναι στόχος εφικτός σε αντίθεση με τη γρίπη. Από την άλλη δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να το περιχαρακώσουμε».

Σχετικά με τις επιδημικές καμπύλες του SARS-CoV-2 ανά χώρα που δημοσιεύονται και χρησιμοποιούνται για πρόβλεψη της επιδημίας. Η μετάφρασή τους στην πράξη για πρόβλεψη θέλει πολύ προσοχή πρώτον κυρίως διότι δεν είναι κανονικοποιημένες για τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρονται. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι ο ιός ΔΕΝ συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν θα μεταδόσει καθόλου και ένα μικρό ποσοστό που μεταδίδει πολύ και αυτό έχει αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζει. Τα μοντέλα λοιπόν προβλέπουν ότι τέτοιοι ιοί κάνουν εκρηκτικές επιδημίες (δηλαδή εξάρσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα) οι οποίες όμως μπορούν να καταρρεύσουν απότομα.

Αυτό σημαίνει ότι η εκρίζωση είναι στόχος εφικτός σε αντίθεση με τη γρίπη. Από την άλλη δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να το περιχαρακώσουμε!