Η θέα της θάλασσας ωφελεί περισσότερο από τη θέα του πρασίνου

Ðïëßôåò êÜíïõí ìðÜíéï óôçí ðáñáëßá ôçò ÁñâáíéôéÜò óôçí ðüëç ôïõ Íáõðëßïõ, , Ôñßôç 16 Öåâñïõáñßïõ 2016. Óôïõò 24 âáèìïýò Ýöôáóå ï õäñÜñãõñïò óôçí åõñýôåñç ðåñéï÷Þ ôïõ ÄÞìïõ ÍáõðëéÝùí. Ìéêñü êáëïêáßñé óôï êáôá÷åßìùíï, ìå ôç èåñìïêñáóßá óå õøçëÜ ãéá ôçí åðï÷Þ åðßðåäá. Ôá ëïõëïýäéá Üíèéóáí ðñþéìá êáé ðïëëïß Þôáí áõôïß ðïõ Ýêáíáí ìðÜíéï óôçí èÜëáóóá. ÁÐÅ-ÌÐÅ /ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÌÐÏÕÃÉÙÔÇÓ ÅÕÁÃÃÅËÏÓ

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που, από το σπίτι τους ή το γραφείο τους, βλέπουν τη θάλασσα κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο ψυχολογικό στρες.

Και παρότι το παραπάνω συμπέρασμα μπορεί να μοιάζει «προφανές», δεδομένου του συναισθήματος ηρεμίας που οι άνθρωποι νιώθουν όταν αντικρίζουν τη θάλασσα, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πώς, σύμφωνα με τη μελέτη, η θέα της θάλασσας είναι ανώτερη και από τη θέα του πρασίνου. Όπως αποδείχθηκε και από την έρευνα, όσοι καθημερινά έβλεπαν δάση ή πάρκα από το σπίτι τους, δεν είχαν ανάλογο όφελος στην μείωση του στρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωγραφίας της υγείας ‘Αμπερ Πίρσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας Γουέλιγκτον της Ν.Ζηλανδίας, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας, με το επίπεδο του άγχους του.

Όπως αποδείχθηκε, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος κ.α., η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όσον αφορά το πράσινο ή το βουνό, η θέα του οποίου φαίνεται να ωφελεί λιγότερο σε σχέση με τη θέα της θάλασσας, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτό, εν μέρει, μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου. Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.α.).

«Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να βρίσκαμε κάτι άλλο», ανέφερε η καθηγήτρια, κα Πίρσον.

Διαβάστε επίσης:  Aπροσδόκητα χαριτωμένα πλάσματα που θα σας κλέψουν την καρδιά!

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Health and Place».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...
Loading...

Αποποίηση Ευθύνης

Το olastifora.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχολιάστε!