Τσουρέκι Χριστουγέννων

Τσουρέκι Χριστουγέννων. Μια συνταγή για ένα απλό νόστιμο και πάντα ευπρόσδεκτο τσουρέκι, με την υπογραφή της Χρ. Παραδείση, διακοσμημένο με φρουί γλασέ και ζάχαρη άχνη για να το απολαύσετε τις κρύες Χριστουγεννιάτικες ημέρες με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

 

  • 35 γρ. νωπή μαγιά μπύρας (1 1/2 κύβος)
  • 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 φλ. τσαγιού αλεύρι σκληρό (όσο πάρει)
  • Για επικάλυψη:
  • 1 ασπράδι αυγού, ζάχαρη κρυσταλλική, φρουί γλασέ, φιλέ αμυγδάλου
  • Για γαρνίρισμα:
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα και χριστουγεννιάτικα στολίδια για decor

Εκτέλεση συνταγής

 

  1. Διαλύετε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτετε 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 10 λ τουλάχιστον να αφρίσει.
  2. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το γάλα εβαπορέ, το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ.
  3. Μόλις μισοκρυώσει, προσθέτετε τη μαγιά, τους κρόκους αυγών ελαφρώς χτυπημένα, 1 κ.γ. κοφτό αλάτι και τμηματικά χτυπώντας με το μίξερ 2 φλ. τσαγιού από το αλεύρι. Ζυμώνετε με το γάντζο του μίξερ για 10 λ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί,  να μη κολλάει κολλάει στα χέρια να μην είναι σφιχτή αλλά να είναι απαλή και να “πέφτει”.
  4. Την αλείφετε με λίγο βούτυρο, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος (να μην υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς η θερμοκρασία) να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 2 περίπου ώρες. Όταν βυθίζετε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.
  5. Τη ξαναζυμώνετε, τη πλάθετε σε δύο μπάλες, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 10 λ. Πλάθετε τη ζύμη σε δύο κουλούρες ή κοτσίδες και τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Τις αφήνετε εκ” νέου σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 1 ώρα.
  6. Χτυπάτε το ασπράδι αυγού με 1 κ.σ. νερό, αλείφετε τα τσουρέκια και από πάνω πασπαλίζετε ψιλοκομμένα φρουί γλασέ αρεσκείας σας . Τα πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και φιλέ αμυγδάλου πιέζοντας την επιφάνειά τους ελαφρώς να “κολλήσουν” πάνω στη ζύμη τα φρούτα και το φιλέ αμυγδάλου.
  7. Ψήνετε τα τσουρέκια σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ περίπου. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, τα στολίζετε με Χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα προσφέρετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.
Διαβάστε επίσης:  Πώς να φτιάξεις παγωτό με ένα μόνο υλικό! Οδηγίες με Φωτο

Καλά Χριστούγεννα

 

loading...
Loading...

Αποποίηση Ευθύνης

Το olastifora.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχόλια
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE